Вестниците в Събота, 21 юни

Пороите, взели човешки жертви, са водеща тема за съботните вестници

 

„Сеч на гората до "Аспарухово" или боклуци в дерето са възможните причини за потопа във Варна. "Огромното сметище в дерето е събрало падналата през последните дни вода от дъжда, но в един момент тя се е отприщила надолу", каза Ерджан Ебатин, шеф на РИОСВ Варна. Веднага са предприети мерки и предписания за почистване на дерето, за да не плъзнат зарази. Председателят на регионалната комисия в парламента Борислав Гуцанов разказа, че навремето тук имало свлачище. Заради него се срутили къщи, военно поделение и сватбен салон. После никой не почистил. Хората започнали да изхвърлят отпадъци и станало сметище. Гуцанов е категоричен, че са необходими отводнителни диги. Еколози пък алармираха за пореден път за масовата незаконна сеч в местността Джанавара, от баира на която тръгна стихията. "Кореновата система задържа водата, а след като всичко е минало под брадва, тя ще се трупа в земята и ще тръгне или баирът ще се повлече надолу с хиляди тонове земна маса и пръст", обясниха те. Местните в квартала заподозряха, че вълната тръгнала от пробит резервоар, собственост на ВиК в бивше военно поделение. Тази версия обаче беше отречена от четири институции, между които община и областна управа. Засега официална причина за бедствието е невижданият порой. Междувременно Окръжната прокуратура във Варна започна досъдебно производство за "убийство поради незнание или немарливост при упражняване на длъжността". Наказанието е до 5 години затвор...
Водната стихия докара нова политическа буря в държавата. Премиерът Пламен Орешарски и кметът на Варна Иван Портних взаимно се обвиниха в бездействие..." - в. „Стандарт".

„От поне 3 години дерето в кв. "Аспарухово" създава проблеми. По цялото му протежение са разположени незаконни ромски къщи, които през годините никой не смее да бутне. Тези постройки са една от причините за нарушената водопроводимост на канала. Друга са нерегламентираните сметища, които се образуват там и които никой не помни да са почиствани.
Трети фактор, който може да е оказал влияние, е изсечената гора над близката местност Джанавара. Десетки сигнали са подавани за незаконна сеч, но тези набези не са спрели. Заради обезлесяването в района има няколко свлачища, които периодично се активизират. През 2012 г. свлачище отнесе пет незаконни къщи, чиито останки още са в дерето и го задръстват.
Водосборната територия на т.нар. западен отводнителен канал в "Аспарухово" е около 4,5 кв. км. За един час при падналите валежи от 35 литра на кв. м през запушеното дере и после през квартала са преминали около 140 млн. литра вода, изчислиха експерти.
През годините са подавани много сигнали и за незаконната сеч, и за строителството, и за изхвърлянето на отпадъци в дерето. Реакцията на местната власт и държавните служби винаги е била, че се правят проверки. Резултат обаче няма. Причината е прозрачна - ромите са най-ухажваните избиратели.
Причината за трагедията е изцяло човешка, а не природна, заяви пред "Капитал" експертът от екоминистерството Асен Личев. Той обясни, че водосборът в Аксаково идва от 221 метра надморска височина и слиза на нула. Няма нито река, нито язовир, наводнението е предизвикано само от количеството дъжд. "Кварталът така е застроен, че водата може да се оттича само през къщите", обясни Личев.
Незаконна сеч в района на бедствието има, призна директорът на Регионалната дирекция по горите Емануил Димитров. Според него обаче не тя е причината за наводнението. В района на Джанавара са констатирани 260 нарушения, санкционирани с актове..." - в. „Труд".

„Как трябва да действат институциите при наводнения е описано в Закона за бедствията и авариите, както и в "Националната програма за защита при бедствия 2014-2018 г."
Тя е приета с решение на Министерския съвет и подписана от премиера Пламен Орешарски на 7 май т.г., само месец и половина преди наводнението във варненския кв. "Аспарухово".
Докато спасителите още брояха загиналите хора във Варна, кметът на града Иван Портних и премиерът Пламен Орешарски влязоха в задочен спор кой какво трябва да прави в бедствената ситуация.
Според Националната програма при възникване на наводнения сигналите на гражданите се подават на тел. 112. По-любопитното е, че от 5 години насам действа Център за аерокосмично наблюдение (ЦАН), за създаването на който бяха похарчени над 3,3 млн. лв. Той беше създаден от разформированото Министерство на извънредните ситуации, а сега е в МВР. Работи със софтуер, който служи за работа в близко до реалното време и е специално организиран за прогнозиране на наводнения и система за ранно предупреждение.
ЦАН трябва да осъществява превантивни действия за повишаване на готовността за реагиране при бедствия. Центърът наблюдава със сателити територията на страната в реално време за развиващите се природни процеси и явления. Според националния план данните от центъра могат да се използват за извършване на различни видове оценки и анализи, свързани с природните бедствия..." - в. „24 часа".

„С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич, съобщи социалният мнистър Хасан Адемов. Адемов участва в заседание на Кризисния щаб в морската столица. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Хасан Адемов се обърна към представители на Гражданска защита, полицията и пожарната, като им предложи социалното министерство да осигури хора от временната заетост, от социалните служби във Варна, които да се включат в помощ на институциите за почистване, дезинфекциране и всичко необходимо за връщане към нормалния ритъм на живот." - в. „Сега".

„Във връзка с влошената метеорологична обстановка, силните и обилни валежи и въведеното бедствено положение в общините Варна и Добрич са преустановени учебните занятия в училищата, съобщи МОН. Предвиденото за днес 20.06.2014 г. национално външно оценяване за учениците от VIII клас в паралелките с интензивно изучаване на чужд език в профилирани и професионални гимназии и СОУ няма да се проведе.
Проучват се възможностите за провеждането му на друга дата.
По данни на Регионалния инспекторат по образованието във Варна има наводнени училища. Постъпилата до момента информация сочи, че проблеми има в Математическа гимназия ,,Д-р Петър Берон'' Варна, Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии ,,Д.И.Менделеев'', Трета природо-математическа гимназия ‚,Акад. Методий Попов'', Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия ,,Васил Левски'', Варненската морска гимназия ,,Св. Николай Чудотворец'' в квартал Аспарухово и в СОУ за деца с нарушено зрение ,,Проф. д-р Иван Шишманов''. Наводнени са и две детски градини в квартала.
Има готовност в средношколското общежитие ,, Михаил Колони'' във Варна да бъдат настанени хора, останали без подслон.
По данни на Регионалния инспекторат по образованието в област Велико Търново няма преустановен учебен процес в училища и детски градини. Във всички 20 училища ще се проведе външно оценяване в VIII клас с интензивно изучаване на чужд език." - в. „Сега".

„От какво се нуждае Добрич сега: В момента в кризисния център в Добрич в настанени 150 души. Сред тях има и малки деца и две бебета. Те спешно се нуждаят от памперси и бебешка храна.
Нужна е още вода, храна и дрехи за останалите в кризисния център. Това съобщиха пред Фондация "Помощ за благотворителността в България" от общината в града.
От какво се нуждае Варна сега: Първо и най-спешно - хранителни пакети и вода. Необходими са доброволци с коли, които да съдействат на хората от местната администрация за обиколките из бедстващия квартал "Аспарухово". Има и спешна нужда от отводнителна техника, фадроми, багери, камиони, съобщиха от екипа на районния кмет. Описването на щетите не е започнало.
Дарения се събират в сградата на кметството в "Аспарухово", на ул. "Народни будители" 2." - в. „Дневник".

Наложената „карантина" на КТБ е другата най-отразявана тема във всекидневниците.

„Всички влогове в КТБ са блокирани за срок до 3 месеца (до 20 септември) като мярка за оздравяване на банката и предпазването  от фалит. Това стана, след като вчера БНБ постави институцията под т.нар. "специален надзор". От централната банка изрично уточниха, че срокът от 3 месеца е максимален и възстановяването на операциите на КТБ може да стане и до седмици, ако дотогава се постигне договореност с потенциални купувачи на трезора.
В 11,40 ч в централната банка е получено писмо от КТБ, в което тя информира за "изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията и всички операции". Управата на БНБ се е събрала незабавно и за пръв път от банковата криза през 1996 г. насам е наложила мярката "специален надзор". Назначени са двама квестори, които вече управляват трезора - Славяна Данаилова, инспектор в банков надзор, и Христина Станкова, бивш синдик на фалирали банки.
Досегашните изпълнителни директори и надзорници са освободени, а акционерите с над 10% участие в капитала са лишени от право на глас за три месеца. За същия срок е спряно изпълнението на всички задължения на банката и е забранено извършването на дейностите. Това означава, че не могат да се извършват преводи, не могат да се теглят пари от сметки, не могат да се раздават кредити. Кредитополучателите обаче са длъжни да връщат заемите си.
Хората, които получават заплата или други плащания през банката, трябва да си открият сметка в друг трезор. Същото могат да направят и фирмите..." - в. „Труд".

„Управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че БНБ е поела контрола върху всички дейности на Корпоративна търговска банка, за които КТБ има лиценз, и отнела правата на управителните органи и на големите акционери.
Към обяд БНБ обяви, че поставя КТБ под специален надзор,..
Вече са назначени двама квестори в КТБ, а управнителният и надзорният съвет на банката са отстранени. Лишени са от право на глас всички акционери, които държат повече от 10% от капитала на КТБ, обяви шефът на БНБ. Това са "Бромак" на Цветан Василев и Bulgarian Acquizition Company II.
От руската ВТБ (Внешторгбанк), която чрез свое дъщерно дружество държи 9.9% от акциите на КТБ. вече са поискала разговори с БНБ, стана ясно от съобщение на централната ни банка.
Каквото и да е състоянието на КТБ, то няма нищо общо с валутния борд, подчерта Иван Искров. Не вярвайте на всичко, което се пише и говори по медиите, призова шефът на БНБ..." - в. „Сега".

„Според Искров банката може да възстанови дейността си и преди да изтекат 3-те месеца. Идеята ни е да се санира банката, ако трябва да се намали капиталът и да се водят разговори и с потенциални купувачи, допълни управителят на БНБ. Виж кой може да купи банката.
Нашият банков сектор няма типичните за Западна Европа взаимовръзки, така че ситуацията в КТБ не влияе по никакъв начин на другите банки в страната, посочи още Иван Искров.
Състоянието на КТБ нямало никакво отношение и към валутния борд, да не се спекулира с такива неща, предупреди още управителят на БНБ. Според Искров КТБ е била една от най-ликвидните банки, но от началото на седмицата драстично се увеличили тегленията от нея.
Управителят на БНБ допълни, че това се дължало на анонимката, че има обвинение срещу подуправителя и шеф на Банков надзор Цветан Гунев, че не е упражнил правомощията си. Информацията се появи в сряда и бе потвърдена официално от прокуратурата. Тогава стана ясно, че Гунев е обвиняем, че не е упражнил правомощията си по надзора за 19 кредита, отпуснати от КТБ на 19 фирми.
БНБ няма информация дали КТБ е отпуснала кредити за 1,2 млрд. лв. на фирми, свързани с банката или нейни акционери, заяви вчера Иван Искров..." - в. „24 часа".

„КТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ, така че вложителите в тази банка не трябва да се притесняват и няма смисъл да се нагнетява общественото напрежение. Това обяви управителят на централната банка Иван Искров. 
Той допусна, че прекратяването на операциите на банката ще създаде проблеми на някои фирми, които имат сметки там, но предположи, че те имат пари и в други банки и ще могат тях да ползват.
Една от най-ликвидните банки преди слуха КТБ много бързо се оказа с изтеглени огромни средства, посочи Искров. След като БНБ пусна съобщението за въвеждането на особен надзор в 11:40 ч. изпълнителните директори на КТБ информирали, че на практика не биха могли да продължат да обслужват задълженията си.
Изтеглените пари от КТБ са прехвърлени в други банки, тоест остават в банковата система, увери Искров.
И малки и големи вложители трябва да са спокойни, защото банката е поета под контрола на БНБ, не е фалирала и не се налага да се прибягва до фонда за гарантиране на влоговете, подчерта Искров.
Няма необходимост хора да ходят, да се редят на опашки пред офисите и т. н., обяви Искров. Той обясни, че кредитите към КТБ трябва да се обслужват междувременно, офисите й ще функционират, но никой няма да може да предявява претенции към нея..." - в. „Дневник".

„Българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на Корпоративна Търговска Банка, съобщиха от правителствената информационна служба.
От съобщението става ясно, че правителството и лично премиерът остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка.
При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси.
От Министерство на икономиката и енергетиката уверяват, че дружествата, за които то отговаря, функционират стабилно и в нормален порядък.
Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти.
Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено.
МИЕ не разполага със сметки в Корпоративна търговска банка, информират от пресслужбата на ведомството..." - в. „Стандарт".