Българи в чужбина помагат на бедстващите у нас

Българската общност оттатък гранцита се включва във всички кампании в помощ на бедстващи наши сънародници в родината

Сънародниците ни в Кипър започнаха дарителска кампания в помощ на пострадалите от водната стихия, съобщава БНР. Кампанията е по инициатива на Съюза на българите в Кипър. Най-голямата организация на българската общност на острова откри пунктове, където всички желаещи могат да дадат своето дарение.

Кутии за събиране на парични помощи са поставени във всички български магазини в Никозия, Ларнака, Лимасол и Паралимни. Кутии са сложени и в Консулската служба в посолството на България в Никозия, както и в българско училище.

Набраните средства ще бъдат изпратени от Съюза на българите в Кипър по разкритата специална банкова сметка на Българския червен кръст, за да стигнат до нуждаещите се.

Българската общност в Кипър се включва във всички кампании в помощ на бедстващи наши сънародници в родината или на острова. Българите в Кипър дариха средства и необходими вещи на хората след наводнението в село Бисер, за приюта на отец Иван в Нови хан, за наши сънародници, изпаднали в затруднение.

Молебен за пострадалите и обща панихида за починалите при водното бедствие в България ще се състои в неделя в Кипър. Те ще бъдат отслужени от българския свещеник на острова отец Станислав Симеонов.

Община Пловдив пък ще отпусне финансова помощ в размер на 100 000 лева. Градоначалникът Иван Тотев обяви, че предложението ще бъде внесено за гласуване на следващата сесия на местния парламент в четвъртък. Местната администрация е готова да изпрати и доброволци, които да помагат за справяне с бедствената ситуация.

В харманлийското село Бисер също започна събиране на средства за пострадалите от Варна. Жителите му преживяха наводнение на 6 февруари 2012-та година, когато се скъса стената на язовир „Иваново" и 6 души загинаха в потопа. От 52 разрушени къщи след бедствието бяха наново построени 32, благодарение на събраните помощи.

Междувременно от фондация „Помощ за благотворителността в България" информираха, че към 16.00 часа са изпратени 210 887 дарителски SMS-и за Спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места.


Дарената сума по банков път по сметката на кампанията към същия час е 55 455 лева.