Разбиха супермодерен наркоцех край Монтана

Той се помещавал в порутена къща, а сметките за ток били чудовищно високи

Икономиката на Северозапада може и да е зле, но престъпният бизнес се развива и внедрява нови технологии, коментираха вчера криминалисти от Монтана. Те разследват случая с разкритата неотдавна край областния град супермодерна лаборатория за производство на канабис. Според всеобщата мълва наркоцехът, който се помещавал зад стените на порутена къща в село Стубел, е бил разкрит заради чудовищните месечни сметки за ток, пише вестники "Труд".


Цехът бил оборудван с най-съвременна техника и на месец произвеждал дрога за около 75 000 лева, сочат данните на ченгетата. Черният бизнес организирали двама млади мъже - Илиян И. (30 г.) и Тодор Т. (33 г.). Те имали добри доходи и никога преди не са попадали в криминалните хроники, казаха от Областната дирекция на МВР.


Преди две години Илиян и Тодор купили къща в близкото до Монтана село Стубел. Двамата броили по 2500 лева за къщата, а после делили наполовина всички разходи за ремонти и оборудване, както и започналите да постъпват печалби. Отвън нарочно оставили постройката в плачевен вид, вътрешността на къщата обаче заприличала на научен институт. Техниката и семената канабис от сорта "Мазар" били доставени от Холандия.

Наркопроизводителите покрили стените с плътна изолация, върху която налепили фолио. Мощен климатик осигурявал постоянна температурата. Две луминесцентни лампи по 500 вата осветявали денонощно тайната оранжерия. На първия етаж на къщата действала хидропонна система на принципа на наводняване и оттичане на водата през определен час. Процесът се командвал от компютър. На канабиса автоматично се подавали и агропрепарати за стимулиране на растежа. На втория етаж била монтирана аеропонна система - там покрай марихуаната минавали маркучи и душове, които впръсквали във въздуха вода и химикали. Експерти коментираха, че подобна система е нова за България и досега не е откривана в оранжериите за канабис.


Пресмятанията на криминалистите сочат, че нелегалният цех е произвеждал около 2,5 кг дрога за месец. Пласиран на дребно, наркотикът струвал близо 75 000 лева, но двамата бизнесмени най-вероятно са печелили около 40 000 лева от една реколта. Според тях до залавянето им Тодор и Илиян са успели да реализират най-малко три реколти. В лабораторията и домовете на двамата в Монтана полицаите открили 2,5 кг сух канабис, буркан с халюциногенни гъби и пликове с хапчета.


Канабисът, произвеждан в Стубел, бил с изключително високо съдържание на наркотичното вещество тетрахидроканабинол - 19,5 %, при средно до 4% при търгувания масово у нас.
Двамата наркобизнесмени продавали стоката си най-вероятно на едро в София или в други големи градове. В Северозападна България нямало кой да плати накуп толкова пари, а и така се опитвали да останат вън от полезрението на монтанската полиция.
За да охраняват доходоносния си бизнес, Илиян и Тодор изградили и компютърна система за видеонаблюдение на района. Камери дебнели входа на къщата и вътрешността , а чрез специален софтуер собствениците следели ситуацията дори от мобилните си телефони.
Цялото оборудване гълтало много електроенергия, която нямало как да се произвежда от бензинови или дизелови генератори.


За висококачествената трева, произвеждана в Монтанско, бързо се разчуло из наркосредите, където полицаите имат множество информатори. Достатъчно било да се проверят сметките за ток на битови абонати по селата. Така след кратко време полицаите стигнали до порутената къща в Стубел.


Тодор и Илиян са интелигентни мъже с успешна кариера, но се поблазнили от възможността за бързи и големи печалби, коментираха криминалисти. Тодор е компютърен специалист и системен администратор в кабелна телевизия, а Илиян има заведение в Монтана. Но и двамата употребяват наркотици и най-вероятно оттам е тръгнала идеята им за собствено производство на трева. При ареста им и двамата признали всичко за нелегалното производство. Но щом се появили адвокатите им, млъкнали. За дейността на нарколабораторията обаче са събрани достатъчно доказателства и досъдебното производство скоро ще приключи, казаха от МВР.


След убийството на Иван Тодоров-Призрака през 2005 г. и осъждането и изчезването на наследника му Георги Христов-Геш през 2013 г. в Монтанско няма лидери на наркопазара.
Търговията с дрога не е изчезнала, но става на дребно, като пласьорите се снабдяват с малки количества от София и големите градове, смятат спецполицаите.