Акцията DMS VARNA тече с пълна сила! (Обновена)

Само за два часа хиляди се включиха в дарителската SMS кампания за Варна и към 11 часа са събрани над 55 667 лева, съобщиха от DMS България

Към 14:00 часа са изпратени 168 856 дарителски sms за Спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места.

 

Поради големия трафик на дарения чрез sms в DMS системата е претоварена - възможно е чест от хората, изпратили съобщение с текст DMS VARNA на номер 17 777, да не получават веднага обратен sms с потвърждение, че са направили дарение, пише в. "24 часа".

Всеки абонат ще получи потвърждаващ SMS, но с известно закъснение заради претоварването.

Българският червен кръст подпомага пострадалите от наводненията в страната, като открива банкова сметка за набиране на финансова помощ чрез SMS на номер 1466. БЧК вече предоставя на пострадалите във Варна питейна вода, подкрепителни напитки, храна и артикули от първа необходимост от бедствения си резерв. Бедствените складове са отворени и има готовност на нуждаещите се да се предоставят одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници и други материали от първа необходимост.

Българският Червен кръст открива специална банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF

Във Фейсбук вече има и група, която събира доброволци за пострадалите в морската ни столица. В нея има вече над 9500 души, като администраторите  имат пряка връзка с кризисния щаб в града.

След поройните дъждове община Варна получава подкрепа от цялата страна. Кметове на големи български градове, неправителствени организации, религиозни общности и граждани се свързват с община Варна с желание да помогнат за бързото разрешаване на създалата се екстремна ситуация, съобщи "Фокус".

Президентът Росен Плевнелиев апелира в този тежък за страната ни момент политиците да покажат отговорно поведение и да не спекулират с бедствената обстановка. Той изразява надежда компетентните органи и институции да работят в добра координация, за да осигурят адекватна и навременна помощ на населението. Във връзка с наводнението във варненския квартал „Аспарухово“ държавният глава поддържа постоянна връзка с кризисния щаб в морската столица.