Вестниците в Петък, 20 юни

Какви са фирмите около Цветан Василев, взели кредити


24 часа
Какво се крие зад цифрата 1 227 069 195 лева?
Това е точната сума на кредитите, които Корпоративна търговска банка е отпуснала към свързани с нея или с нейни акционери фирми на база публична информация.
За този 1 милиард лева се говори особено интензивно през последните дни. Вчера двама души, за които публично е известно, че са врагове - Делян Пеевски и Иво Прокопиев, пак коментираха тези раздадени кредити.
Депутатът коментира пред ПИК тв интервюто на Василев с думите, че банкерът дължи отговор на най-важния въпрос - защо управляваната от него банка е отпуснала кредити на фирми пощенски кутии, десетки пъти надвишаващи допустимото по закон.


Храната ни по-скъпа от Полша, алкохол и цигари най-евтини в ЕС
24 часа
България е с най-ниските цени в ЕС на алкохол, цигари, хотели и ресторанти. Това показват данни на "Евростат", обявени вчера.
Храната ни обаче е по-скъпа в сравнение с Полша. С по-евтини дрехи от българина пък се обличат унгарците, а потребителската електроника е на по-високи цени у нас, отколкото в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Люксембург и дори Германия. Средствата за личен транспорт като леки коли, мотори и велосипеди са по-евтини в Чехия и Словакия в сравнение с България.


Здравната каса с рекорден дефицит
Труд
Преразходът на здравната каса до края на годината ще "набъбне" до 491,8 млн. лв. Това показва финансов анализ на институцията, изготвен от експертите , с който "Труд" разполага. Документът разбива на пух и прах и най-смелите прогнози за дефицита на НЗОК, които от края на миналата година тръгнаха от 150-200 млн. лв., а през май т.г. стигнаха "тавана" за очакван преразход от 350 млн. лв.
Днес сумата е за близо половин милиард лева, затова в понеделник надзорният съвет на НЗОК се събира, за да търси изход от финансовия колапс, и след това ще излезе със становище по случая.


Набедените за убийци ще съдят държавата в Страсбург
Труд
Тримата обвинени в опита на убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски ще съдят държавата в Страсбург. Това съобщи адвокат Николай Хаджигенов, който защитава единия от тях - Георги Христов.
Христов заедно с Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха задържани миналия четвъртък след сигнал от охранители на Пеевски, че пробвали да го погубят.
Тримата прекараха зад решетките две денонощия. После Софийският градски съд ги пусна без мерки за неотклонение поради липса на доказателства. А прокуратурата веднага обяви, че ще протестира. Изненадващо в сряда обаче тя оттегли протеста си, защото сама установила, че доказателства няма.


Бурята отнесе плажове
Стандарт
Воден апокалипсис край морето. Бурята отнесе плажове и уплаши туристите. Много от тях стегнаха куфарите и си тръгнаха. Красивите къмпинги "Каваци" и "Смокиня" са опустошени.
Отнесени бяха чадъри и шезлонги, заведения останаха без покриви. Бунгалата на първа линия бяха под вода, след като огромни вълни заляха крайбрежието. Полиция и Гражданска защита помогнаха на семейство да се евакуира, защото беше блокирано в наводненото си бунгало. Медицинският пункт на "Каваците" е изцяло разбит, а част от скъпото оборудване е унищожено.


Цървули вляво, кинжали вдясно
Стандарт
Нови фракции роди разделението в парламента. Грандиозен скандал сред червените завърши с оставка и обиди "цървул". Бойко Борисов пък заплаши управляващите, че ще воюва срещу тях с "мекия кинжал". Свадата в БСП избухна на инфарктно заседание на групата заради избора на нов министър на екологията. "И ти си цървул като баща си", скочила Татяна Буруджиева на Кирил Добрев, който настоявал да не се бламира рокадата. "Не ме карай да мета пода с теб! Парцал!", отвърнал Добрев и напуснал залата. Възмутени социалисти поискаха отстраняване на Буруджиева от групата им. В знак на протест срещу решението на червените да подкрепят избора на Станислав Анастасов Янаки Стоилов хвърли оставка като зам.-шеф на ПГ на БСП. Бесен, че БСП и ДПС приеха повторно Закона за МВР, Бойко Борисов заяви, че повече няма да участва в лидерски консултации. И отсече: "Няма да водим война и реваншизъм, ще бъдем с мекия кинжал".


Торнадо нанесе щети за 4 млн. лв
Монитор
Торнадо издуха близкото до София село Чавдар и нанесе щети за над 4 млн. лева. Природното бедствие започнало малко след 17 часа в сряда и бързо било придружено от градушка с големината на орех. Стихията, която местните преди това виждали само по филмите, започнала да вдига цели покриви от къщите, да събаря огради, да разпръсква керемиди и да изкоренява дървета. Силните ветрове дори прекършили циментовите стълбове и изпокъсали жиците в цялата община като оставили над 1000 жители без ток. Целият ужас продължил не повече от 10 минути, но за възстановяването на пораженията от него ще са нужни години..


Съдебната власт обяви, че ще фалира до две седмици
Сега
Ден след като лекарският съюз обяви, че през септември здравната система ще фалира, ако не се предприемат спешни мерки, Висшият съдебен съвет (ВСС) съобщи, че съдилищата и прокуратурите имат пари за още две седмици. След това ще трябва да влязат в дългове и няма да си плащат тока, водата и другите режийни. Бойкот по тази линия вече обявиха големите бизнес потребители на ток, които са недоволни от по-високата цена от 1 юли.
Причината за предстоящия фалит е, че бюджетът за издръжка бил изчерпан, а нови пари не са отпуснати. В същото време обаче магистратските заплати са гарантирани, тъй като те са по друго перо от бюджета на съдебната власт. Няма обаче пари за увеличението им, както и средства за изплащане на обезщетения, които се дължат при пенсиониране. Освен това съдебната власт дължи стотици хиляди левове за различни експертизи по дела. В четвъртък стана ясно, че само Софийският районен съд има да плаща близо 900 хил. лв. на вещи лица.