Музеите в Бургас ще работят до 19 часа през лятото

Въвеждат се и комбинирани билети за посетителите с отстъпки

Музеите в Бургас ще работят до 19 часа през лятото. Удълженото работно време вече е в сила. Музеите ще отварят в 9 сутринта. Те ще работят в събота и неделя от 11 до 19 часа.
От това лято се въвеждат и комбинирани билети за посетителите с отстъпки. Цената на редовен билет за посещение в един музей е 4 лева, за два- 5 лева, а за три - 7 лева. Специално за сезона в продажба в музите са и две атрактивни сувенирни реплики, изработени специално по поръчка. Първата е на патриаршеския печат с Богородица, намерен през 2013 г. при археологически проучвания на Крепостта „Порос” - днешно Крайморие. Втората реплика е също не по-малко любопитна - на испански осем-реал - пиратски талер, сечен в Мексико през ХVІ век, открити в Бургаския залив. Подобен талер бе показан и във филма „Карибски пирати”. Оригинални пиратски талери са представени в музейната експозиция на остров "Света Анастасия".

В скоро време ще бъде откриването и  на зала-трезор, която сега се изгражда. В нея за първи път пред бургазлии и гостите на града ще бъдат изложени ценни златни монети, бижута и други археологически артефакти. Идеята за подобна експозиция е стара, но проблеми с реализацията и най-вече обезопасяването й са я забавили във времето. Залата ще бъде открита в началото на юли.