НАП пусна на търг ценни накити за 65 хил. лева

Сред златните и сребърни изделия има бижута, монети и семейни ценности

Столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) пусна на търг 4 кг златни и сребърни изделия. Общата стойност на произведенията надхвърля 65 хил. лева, информират от приходната агенция.

Ценните изделия са държавна собственост. В момента се съхраняват в Монетния двор на гара "Искър" в София, където могат да бъдат огледани между 30 юни и 2 юли.

Около 1,5 килограма от обявените за продан изделия са златни. По-голямата част от тях са стари бижута - колиета, медальони, обеци, гривни, брошки, пръстени и др. Изработени са от злато с различна чистота на метала – от 8 до над 22 карата, и не са маркирани.

Повечето са инкрустирани с естествени и синтетични камъни – диаманти, изумруди, сапфири и др.Сред златните вещи има и табакера, зъболекарски дискове, кутия с блюдо, монети и др.

За продан са обявени и близо 3 килограма сребърни изделия. Предлагат се предимно комплекти от бижута, монети, както и сребърни прибори за хранене, датиращи от 1896 г. с гравиран монограм (фамилен герб).

Голяма част от продаваните на търга изделия са уникат и авторска изработка, а други са с антикварна стойност.

Всички вещи са разделени в пет групи и за всяка от тях може да се наддава поотделно. Предложенията за участие в търга се представят в срок от 30 юни до 2 юли т.г. До 2 юли трябва да бъде внесен и депозит от 20 на сто от първоначално обявената тръжна цена за съответната група. Ако един купувач участва за няколко групи, трябва да представи предложение и да внесе депозит за всяка от тях поотделно. Всички постъпили предложения ще бъдат разгледани на 4 юли 2014 г.

До участие в търга се допускат само лица, които са регистрирани в Министерството на финансите, по чл. 13 от Валутния закон. А в наддаването за групите, в които има немаркирани изделия (без тези с антикварна стойност), могат да се включат само лица с вписана дейност по преработване на благородни метали в удостоверението за регистрация.