6 години затвор за убийство на футболист

Присъди по 6 години при строг режим са наложени на шестима души, убили футболист преди 18 години

Разградският окръжен съд постанови по 6 години затвор за шестима подсъдими по дело за убийство, извършено на 7 декември 1996 година. Присъдите трябва да бъдат изтърпени при строг режим, съобщава Дарик.


Жертвата е 45-годишният футболист Добрин Добрев. Той е пребит във входа на блока, в който преди 18 години живеел със сестрата на единия от подсъдимите - бизнесмена Йордан Панчев. Повод за инцидента станал шамар, ударен от Добрев на жената в заведение.


Обвинението срещу 46-годишния Йордан Панчев е за подбудителство и подстрекателство за извършване на убийство, а срещу 43-годишния Белин Матев от Бургас, 43-годишния Ерхан Еюб, 39-годишния Марин Маринов, 46-годишния Стефан Иванов от Разград и 39-годишния Данаил Христов от Лозница - за извършване на умишлено убийство с особена жестокост по особено мъчителен за жертвата начин. Срещу Христов процесът бе задочен, тъй като той е в неизвестност от деня след инцидента.


Поради изтекла давност съдът отхвърли гражданските искове от наследниците на убития. Родителите му са починали докато траел процесът. Вместо тях в съда се яви братът на Добрев.


Магистратите постановиха подсъдимите да платят разходите за досъдебното производство - 319 лв. - и съдебните разноски - 4890 лв., а Панчев да плати на съда 930 лв. за тройна съдебно-медицинска експертиза, която бе извършена, след като преди едно от съдебните заседания, той влезе в болница.


Адвокатите на подсъдимите обявиха, че ще обжалват присъдата, като най-емоционален в реакцията си бе Белин Матев, който заяви при произнасянето на присъдата заяви: „Благодаря! Аз отидох да ги разтървавам, а вие ме осъдихте".