България отново е на дъното! Най-бедните сме в ЕС

Румънците отново са пред нас

Реалното индивидуално потребление в ЕС за 2013 година, измерено в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните), варира от 49 процента (в България) до 138 процента (в Люксембург) от средното ниво. Това сочат публикувани днес предварителни данни на Евростат, съобщава bTV.

 

Реалното индивидуално потребление е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата. Най-високо равнище на реалното индивидуално потребление на глава от населението се наблюдава в Люксембург - близо 40 процента над средното за ЕС-28, което се приема за 100. В Германия показателят е 25 процента над средното равнище, а Австрия, Швеция, Дания, Белгия, Финландия, Франция и Великобритания отчитат нива между 10 и 20 процента над средното. В Холандия е малко под 10 процента.


В Ирландия, Италия, Кипър и Испания потреблението е до 10 процента под средното ниво за ЕС. В Малта и Гърция показателят е между 10 и 20 процента под средното. Литва, Словения, Португалия, Полша, Словакия и Чехия отчитат потребление между 20 и 30 процента под средното ниво, а Латвия, Естония, Унгария и Хърватия - между 30 и 40 процента под средното. В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50 процента под средното за ЕС.


Предварителната оценка на Евростат сочи, че за 2013 година България се нарежда на последно място в ЕС и по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - 47 процента от средното ниво. С най-висок резултат отново е Люксембург (264 процента).