Половин България може да бъде залята от порои до дни?

Порой изключи светофарите на Сточна гара в София

Половин България може да бъде залята в края на седмицата, предупредиха от екоминистерството. Очаква се покачване на нивата на реките Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом. Пороите започнаха още вчера, съобщи bTV.

Проливен дъжд и градушка се изсипват над София. Потребители на рубриката ни „Аз, репортерът” изпратиха кадри с ледените късове, паднали в кварталите „Люлин” и „Обеля”. Пороят изключи светофарите на Сточна гара и предизвика огромно задръстване в района.

От екоминистерството са изпратили информация до всички застрашени общини да следят нивото на реките и да са готови да изграждат изкуствени диги. В град Роман, където се срещат реките Искър и Малък Искър, през 2005 година настъпи истински ад. Придошлите води заляха два квартала, а хората още си спомнят с тревога за бедствието.


Месеци наред местните отстраняваха щетите. Веднага след потопа започна изграждането на бетонна подпорна стена. В момента, макар и с голямо закъснение, с европейски пари се строи продължение на стената. От общината казват, че са готови за реакция при евентуално повишаване на речното ниво. От „Напоителни системи" в Монтана увериха, че засега река Огоста е спокойна.
Междувременно, авария на водопровод заля Благоевград. 20-метров воден стълб обля къщи и търговски обекти. Щетите са за хиляди левове. Собствениците на наводнените обекти ще искат обезщетение от ВиК.


Лошото време няма да се отрази на житната реколта, увери министърът на земеделието. Според Димитър Греков, въпреки неблагоприятните климатични условия, посевите се намират в добро състояние и това дава надежда за стабилни добиви. Очаква се тази година да бъдат ожънати около 5 млн. тона пшеница.