Обявиха бедствено положение в Златица, Пирдоп и Чавдар

Нанесени са сериозни щети на реколтата, сгради и автомобили

Градушка и смерч в общините Златица и Пирдоп, както и софийската Чавдар са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили, съобщава БНР, цитирайки дежурните от Службата за пожарна безопасност и защита на населението. Днес ще бъде направен оглед на щетите в засегнатите населени места.

В администрацията на Софийска област снощи е свикан Щабът за изпълнение на плана при бедствия. Поради влошените метеорологични условия - дъжд, градушка и ураганен вятър, в общините Чавдар, Мирково и Златица е обявено бедствено положение.

От Службата за защита на населението са реагирали на 157 сигнала за произшествия, свързани с влошената метеорологична обстановка в цялата страна.

Силната буря снощи в София и Софийска област е оставила без електрозахранване части от Банкя, Горна баня, Герман, от района на Подуяне.

Жълт код за силни валежи и гръмотевични бури е обявен за 19 юни в 17 области. Предупреждението засяга Северна и Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска.

В 8 области в Северна България ще вали обилен дъжд. Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв. м. Ще има и гръмотевици. В Търговищка, Шуменска и Разградска области се очакват значителни валежи с количества между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50 л/кв. м. Там ще има гръмотевични бури и градушки. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. През следващите денонощия, в резултат на очакваните валежи и поради високата почвена влага са възможни по-съществени повишения на водните нива и локални поройни наводнения.