Вестниците в Четвъртък, 19 юни

Прокуратурата се отказа да обжалва освобождаването от ареста на тримата, заподозрени за атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски

Скандалът около Делян Пеевски и Цветна Василев е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„Прокуратурата се отказа да обжалва освобождаването от ареста на тримата, заподозрени за атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от държавното обвинение. Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев бяха арестувани миналата в края на миналата седмица, но след това градският съд ги освободи заради липсва на доказателства. Първоначално от прокуратурата обявиха, че ще обжалват. От днешното съобщение обаче става ясно, че прокуратурата вече смята, че няма достатъчно данни за това тримата да са се опитали да убият Пеевски.
"Липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени", пише в съобщението.
"По повод появили се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело, ръководството на прокуратурата изразява ясно своята позиция: без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото..." - в. „Сега"..

„Няма никакви доказателства, че е правен опит депутатът Делян Пеевски да бъде убит. Това призна прокуратурата вчера, като оттегли изненадващо протеста си срещу освобождаването на тримата обвинени в опита за покушение над народния избраник.
Във вторник прокурор Илиян Рангелов от Софийска градска прокуратура (СГП) депозира протест срещу съдийското решение.
Ръководството на прокуратурата възложи на Апелативната и Върховната прокуратура да проучат делото.
"Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста", съобщиха от прокуратурата.
"При това положение да се поддържа такава теза е професионален инат, който е вреден", коментира вчера главният прокурор Цацаров.
Случаят провокира критики, че прокуратурата изпълнява поръчка. Затова оттам уточниха: "Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус, подкрепяме безусловно действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства. Прокуратурата изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот, са недостойни и спекулативни."...
"Това досъдебно производство е започнало по неотложност, т.е. първото действие по разследването е осъществено от органите на МВР - претърсване и изземване, след което е сигнализирана прокуратурата и е образувано досъдебно производство." Така главният прокурор Сотир Цацаров подели вината за проваленото разследване с МВР. "Нека оставя една въпросителна към органите, които са започнали производството по неотложност, без да прехвърлям никому топката", каза той. И добави, че разследването е започнало с действие на МВР..." - в. „Труд".

„Всички действия на МВР по разследването на опита за убийство на Делян Пеевски са били под ръководството на прокуратурата. Това каза днес на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че започнатото разследване срещу тримата мъже, обвинени, че са подготвяли покушение срещу Делян Пеевски, започнало по неотложност след действие на МВР...
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи, че разследването е започнало след сигнал с конкретни данни за подготовката на тежко криминално престъпление. Той уточни, че всички използвани специални разузнавателни средства са били разрешени от съдия..." - в. „24 часа".

„Мит е, че с Делян Пеевски сме действали в тандем и сме изкупували ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражняваме политическо влияние, казва в интервю за Би Ти Ви от Виена мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Той добавя, че Пеевски винаги е имал своя път в живота, но в последната година е стигнал прекалено далеч и се изживява като властелин на България.
На въпрос използвал ли е държавни пари, за да финансира бизнес начинания на Делян Пеевски, банкерът отговаря с въпрос: "Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?"
Чрез свързани фирми и свързани лица, уточнява интервюиращият го Светослав Иванов, на което Василев отговаря: "Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места."
На уточняващ въпрос банкерът допълва, че той подставени лица няма и всеки проект е сам за себе си. "Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект", казва банкерът.
Той заяви, че е готов да съдейства на следствието и прокуратурата и вероятно в петък ще се прибере в България." - в. „Дневник".

В. „24 часа" помества коментар на самия Делян Пеевски:
"Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното - наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите, че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надвишили размера на парите на държавните предприятия и българските граждани, които са му поверени.
От пресконференцията на неговите директори ми направи впечатление едно тяхно признание: че управляват чужди пари. Да, те наистина управляват чужди пари, но са го забравили и гледат на тези пари като на лични на г-н Василев.
Направи ми впечатление, и че г-н Василев дава интервю някъде от чужбина и обещава да съдейства на българското правосъдие, когато се върне. За разлика от него аз не се укривам, като съвестен гражданин се явявам, когато бъда призован по започналите проверки..."

"... Искам да кажа и нещо лично. Явно г-н Василев не може да приеме, че отказах да го подкрепя и да бъда до него в амбицията му да стане министър-председател. Не го направих, защото той отдавна е загубил представа за времето, в което живеем, и премина границата между реалното и нереалното." - в. „Стандарт".

Вестниците цитират и призив на президента Росен Плевнелиев към политическите лидери за повече диалогичност.

„Президентът Росен Плевнелиев призова политическите лидери за смирение, разумен диалог и уважение към гражданите. Държавният глава определи вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) като успешен и заяви, че е изненадан от демонстративно скъсаното в парламента споразумение.
„Апелирам към всеки един от политическите лидери да не развалят вече постигнатото", каза пред журналисти в Раковски Плевнелиев. По думите му, за стабилност на държавата трябва да се работи с повече смирение, конструктивен подход, разум и уважение към народа.
„Ако политиците се върнат към агресия и политическо противопоставяне, то всеки един от тях ще плати много висока политическа цена", каза още държавният глава.
Още е рано е да е говори за служебно правителство, заяви Плевнелиев и уточни, че то ще бъде факт през август и септември и той ще носи отговорност за това, като посочи министър-председател и сложи подписа си под всеки един от министрите..." - в. „Труд".

"Нека категорично да е ясно, че като държавен глава аз нося своята отговорност: ще посоча министър-председателя и ще сложа подписа си за всеки един от министрите", обяви Плевнелиев. Държавният глава обясни, че за него не са важни точните кандидатури, а подходът на политическите лидери, за да не се повтори ситуация през 2013 година, когато Плевнелиев бе изоставен от всички партийни водачи да съставя сам служебно правителство.
"Справих се не зле и нацията го оцени. Сега очаквам в следващите седмици да видя отново подхода на политическите лидери - дали ще работят за диалог, надграждане, стабилност или обратното - дали ще видим политическо противопоставяне, което не е е решение", коментира президентът. Той бе категоричен, че служебното правителство ще бъде факт през август и септември, а той от своя страна ще е на висотата на своята отговорност.
"С подхвърляне на кандидатури няма да стане. С диалог и разбирателство ще стигнем много далече", заяви още държавният глава. Допълни, че народът трябва да повиши доверието си към политиците, а това ще стане само чрез диалог, само чрез малко повече смиреност, много повече разум и много повече конструктивен подход.
Росен Плевнелиев призова политиците за повече разум и смирение..." - в. „Стандарт".

Конституирането на новия Европейски парламент също е във фокуса на всекидневниците.

„Мартин Шулц е избран с огромно мнозинство за лидер на групата на социалистите и демократите в европейския парламент, съобщи днес председателят на партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той обясни, че от тук нататък започва един процес на преговори за формиране на стабилно мнозинство в ЕП и разговори с другите политически партии и групи в Европейския парламент за формиране на Европейската комисия.
"От наша страна тези преговори ще се водят от Мартин Шулц и от мен, и следващата седмица ще бъде доста интензивен период", каза още Станишев. Според него за пръв ПЕС са имали кампания с много силно лице в цяла Европа и обиколката на Мартин Шулц е помогнала за това.
Станишев посочи, че дори след изборите предстоят важни преговори не само за формирането на ЕК, но и за политиките, които ще се водят в Европа през следващите 5 години." - в. „Дневник".

„Непосредствено след изборите на срещата с министър-председателите и президентите от нашето семейство, аз предложих Мартин Шулц за президент на групата на социалистите и демократите за следващия период, когато ще се водят преговорите за формиране на ЕК, за политическите коалиции в ЕП. Тогава получих тяхната подкрепа да го направя. Това направих днес и Мартин Шулц беше избран с огромно мнозинство от групата за неин лидер. Това обяви пред медиите лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след заседанието на групата на социалистите и демократите в ЕП, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че от тук нататък започва един процес на преговори за формиране на стабилно мнозинство в ЕП и разговори с другите политически партии и групи в Европейския парламент за формиране на ЕК. „От наша страна тези преговори ще се водят от Мартин Шулц и от мен, и следващата седмица ще бъде доста интензивен период", каза още той.
По време на заседанието, Станишев мотивира своята подкрепа за Шулц, като припомни, че именно ПЕС и групата на социалистите и демократите са показали, че, за да е по-прозрачен, демократичен ЕС, всяко семейство трябва да излезе със свой кандидат за президент на ЕК. „За пръв път от години имахме кампания с много силно лице в цяла Европа. Обиколката на Мартин наистина помогна на кампаниите ни", заяви президентът на ПЕС. Като друг мотив Станишев посочи и, че работата все още не е свършена дори и след изборите и предстоят важни преговори не само за формирането на ЕК, но и за политиките, които ще се водят в Европа през следващите 5 години..." - в. „24 часа".

„Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол няма да разговаря с лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за разпределение на ръководните постове в ЕС между двете най-големи политически семейства, научи "Сега" от достоверен източник в Брюксел. Станишев уверяваше, че ще води такива преговори след заседание на Групата на социалистите и демократите в Европарламента, която избра Мартин Шулц за свой председател. Жозеф Дол бе в Португалия на изнесено заседание на групата на ЕНП и по тази причина двамата нямаше как да се срещнат същия ден, но отказът на Дол е бил по принцип и не се е отнасял до определена дата, потвърди източник от ЕНП..." - в. „Сега".