Лондон и Париж с най-скъпи жилища в Европа

Датчаните, германците и португалците полагат най-малко финансово усилие да станат собственици на ново жилище

В Дания за закупуването на ново жилище от 70,2 кв. м. са необходими средните брутни доходи за 2,1 години спрямо 3 години в Германия и 3,1 години в Португалия, показва третото ежегодно изследване на кабинета относно пазара на жилища в 15 страни от Европа и в Израел, предаде АФП.
В Белгия, Холандия, Ирландия, Испания и Австрия жилищата също са сравнително достъпни, защото за покупката им са необходими средните брутни доходи за 3,6 до 5,6 години. За сметка на това домакинствата трябва да инвестират средните брутни доходи за 7,9 години във Франция, 8,5 години във Великобритания и 10,4 години в Русия.
В Чехия, Италия, Унгария и Полша финансовото усилие също е значително с доходите за 7,2 до 7,4 години. Това финансово усилие "не изглежда значително свързано с нивото на богатство в страната", коментира Делойт.
В страните с висок БВП като Италия, Великобритания и Франция и в други по-слабо развити икономики като Чехия, Унгария и Полша за закупуването на ново жилище се изискват почти еднакви усилия – средната брутна заплата за 7,2 до 8,5 години.
Относно пазарната цена на нови и стари жилища Лондон и Париж остават най-скъпите столици в Европа през 2013 г. със средна цена на квадратен метър, надвишаваща 10 000 евро в британската столица и 8140 евро във френската. На обратния полюс са Будапеща, Лисабон и Варшава, които са най-евтините европейски столици през 2013 г. със средна цена на квадратен метър съответно 1140 евро, 1640 евро и 1704 евро.