Българска балерина обучава таланти в Рим

Ралица Кавалджиева е точно това, което мечтае да стане всяко момиче, прохождащо в балета.

Тя е красива като модел, изящна като лебед и грациозна като истинска примабалерина, каквато всъщност е в продължение на години. Влизайки в балетната ѝ школа в Ардеа, на две крачки от морския бряг до Рим, човек се озовава в своеобразно царство на танца. Огромни и ефектни фотоси на балерината Ралица ви посрещат още пред входа на училището.

Ралица основава своята балетна компания “Аркадия”, с която прави спектакъл върху музиката на Стунджи. Българката е гост и на Междуконтиненталния фестивал за поезия и джазмузика в римската “Вила Челимонтана”, където танцува под акомпанимента на живо на известна албанска цигуларка.

Успоредно с кариерата си на балерина обаче Ралица се посвещава и на друга своя страст – преподавателската дейност. Тя почти не спира да обучава малки момичета – първоначално в много известното в Рим училище “Клейди Данс”, а после и в училището на Рафаеле Паганини. Ралица лансира и 160 млади балерини в гр. Риети, до Рим.

През 2009 г. обаче българката решава да се посвети и на собствена школа – така отваря своето балетно училище Dell'Est (От Изтока) в Ардеа. Заедно с майка си намира подходяща структура от 600 кв.м, трансформира я тотално и я превръща в собствено царство на класическия и модерния балет, пише в. "24 часа".

Днес тя е притегателен пункт за всички пристрастени по балета и модерните танци момичета от южното крайбрежие на Рим. Всяка година през лятото възпитаничките на Ралица подготвят свой спектакъл, който изнасят пред публика в римския театър “Куирино”. На 27 юни е поредният спектакъл под ръководството и по хореография на Ралица Кавалджиева - този път той ще бъде на сцената на театър “Нино Манфреди” в Остия, до морето. Вдъхновението за него Ралица черпи от ритмите на Кустурица, от българския фолклор, от църковните песни на Борис Христов, записани в България, от песните на Валя Балканска.

От няколко месеца от таланта на българката се възползва и сферата на художествената гимнастика в Италия. Ралица подготвя кадри за италианския национален отбор в римския клуб “Фламинио”, където се грижи за сектора “Класически балет и репертоар”.