Плевнелиев: Партиите ще платят висока цена, ако се върнат към взаимната агресия

"Гордея се, че съм този президент, който чу своя народ и инициира национален референдум", заяви държавният глава

"Вчерашното заседание на КСНС беше успешно, защото зададе нов тип отношение между политиците и определи посоката, в която да се движи страната през следващите седмици“, коментира пред журналисти в град Раковски президентът Росен Плевнелиев. "Видяхме промяна в подхода преди и след Консултативния съвет по национална сигурност. В дните преди КСНС политическите лидери в България се замерваха с противоречиви изказвания и дати за избори. В деня на Консултативния съвет по национална сигурност те бяха националноотговорни, те бяха единни, имаше диалог, имаше много разум и разбирателство“, заяви още държавният глава. 
Президентът Росен Плевнелиев припомни, че на заседанието на КСНС е било постигнато съгласие както за възможните дати, на които да се произведат предсрочни парламентарни избори, така и за провеждането на допълнителни консултации по важни въпроси като процедурата за излъчване на кандидатура на българския еврокомисар, бъдещето на проекта „Южен поток“ и определянето на приоритетни задачи на парламента и правителството. Държавният глава призова всеки един от политическите лидери да не разваля вече постигнатото. Президентът очаква политиците да проявят повече уважение към надеждата на гражданите за стабилност в страната и заяви, че ако партиите се върнат отново към взаимната агресия и противопоставяне ще платят висока цена.
"Не виждам нищо лошо в това да се пита народът. Гордея се, че съм този президент, който чу своя народ и инициира национален референдум". Така президентът коментира вчерашното решение на Народното събрание относно предложения от него референдум за изборните правила. Президентът припомни, че инициативният комитет в подкрепа на допитването за промяна на изборното законодателство се е обърнал към Върховния административен съд във връзка с писмо на председателя на Народното събрание, с което отказва да им даде възможност да отстранят нередностите в подписката. Държавният глава посочи, че ще изчака съдът да се произнесе, преди да коментира случващото се по отношение на предложения от него референдум. 
"Рано е да говорим за служебно правителство, но хоризонтът за съставянето му действително е ясен", каза Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. "Има още какво да свърши Народното събрание и има още какво да свърши правителството. Служебното правителство ще бъде факт през август и септември. С подхвърляне на кандидатури няма да стане. С диалог и с разбирателство ще стигнем много далеч. Нека категорично да е ясно, че като държавен глава нося своята отговорност. Ще посоча министър-председателя, ще сложа подписа си зад всеки един от министрите. За мен не са важни към момента точните кандидатури. За мен е важен подходът", подчерта държавният глава.
"Народът трябва да повиши доверието си към политиците, а това ще стане само чрез диалог, само чрез малко повече смиреност, много повече разум и много повече конструктивен подход", заяви още президентът Росен Плевнелиев.