Не е честно, не е почтено, не е мъжки, не е достойно, не е политически отговорно!

Управляващите нарушиха споразумението, сключено по време на КСНС, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Номинацията на правителство за шеф на ООН за 2017 е нахалство". Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по повод издигането на Ирина Бокова като предложение на правителството на Пламен Орешарски за генерален секретар на организацията до 2021 г.

Борисов уточни, че не става дума за персонални възражения към самата Ирина Бокова, а за принципния акт за вземане на толкова важно решение, без то да се съгласува с останалите три парламентарно представени партии, въпреки подписаното по време на КСНС споразумение.

"Ирина Бокова по време на нашето правителство стана шеф на ЮНЕСКО и ние сме в прекрасни отношения с нея. Така че, нейната личност не я коментирам и тя е един безспорно добър шеф на ЮНЕСКО. Но нахалството на това правителство, на тази тройна коалиция, да предлага шеф на Организацията на обединените нации 2017 година показва, че (...) днес, скъсвайки споразумението с тях, съм бил абсолютно прав", заяви лидерът на ГЕРБ пред "Фокус" и добави, че това решение на кабинета "Орешарски" е изпарило и най-малките му колебания, че днес е реагирал твърде емоционално.

"Не мога да допусна, че това е истина, защото с г-н Станишев, г-н Местан и г-н Сидеров вчера не само обсъждахме това споразумение, а Станишев и Местан го писаха, редактираха. Вътре в Съвета след това коригираха, за да бъде изцяло ясно, че този парламент и това правителство могат да вземат решения само след съгласие на трите основни партии", подчерта той.

По думите му предсрочни избори ще има, след като управляващите са признали, че са загубили и нямат моралното право да имат правителство.

Като пример за политическа толерантност и диалог Борисов припомни, че от парламентарната трибуна е осъдил паленето на партийни знамена. Според него фразата на лидера на ДПС Лютви Местан за плавно политическо стабилизиране, за нормаленн политически диалог и за толерантно отношение по време на изборите, която лично той е дал за пример, е била нарушена още първия ден след сключването на споразумението, със Закона за МВР.

Бойко Борисов е категоричен, че посредством новия закон, върху който президентът наложи вето, управляващите са имали за цел да бетонират един главен секретар. 
"За мое най-голямо съжаление, днес, вярвайте ми, търсех в себе си вина - дали не използвах много силни думи, но с това си поведение днес те показват, че просто сегашната тройна коалиция се опита с много тънки сметки да ме подведе и да получи моята толерантност", каза с разочарование председателят на ГЕРБ.

Той продължи: "Разбира се, от вчерашния съвет единственото, което остана изпълнено към днешна дата, за което благодаря на г-н Миков – че върна стаята и, всъщност, днес г-н Миков, който винаги съм нападал, беше единственият почтен човек в Народното събрание, който излезе и потвърди моите думи и за разбирателството в парламента, и за парламентарни закони, които да бъдат изброени, и за решенията на правителството, и за моята толерантност да се съобразят с отсъствието на Станишев и Местан тази седмица.

Със Сидеров се съгласихме когато могат, във вторник, но това не значи до вторник да да си прокарат всички решения и във вторник да ни кажат – "Било каквото било и от тук нататък вече няма да го правим".

"Не е честно, не почтено, не е мъжки, не е достойно, не е политически отговорно", заяви Бойко Борисов. "Дори, аз вчера събрах парламентарната група и казах на моите депутати, на изпълнителната комисия – предизборна кампания няма да се гради, с големи букви подчертано анти-ДПС или анти-БСП говорене, а ще казваме само какво ще правим ние. Толкова бях подведен и толерантен", каза още той.