Изненадващо живият призрак на 1997

Когато преди няколко години злонамерен слух, тръгнал от сайт за обмяна на рецепти и съвети, заплаши с буря Първа инвестиционна банка, беше достатъчно министър-председателят и управителят на БНБ да дадат съвместно изявление, за да се успокоят страстите и да изчезнат опашките пред клоновете. Вчера Централната банка отново излезе с позиция за стабилността на една банка, чийто клон във Варна беше затворен заради паника сред вложителите. И само ден по-късно, се оказва, че подуправителят на същата БНБ е подследствен задето не спрял овреме източването на същата КТБ! Това е толкова чудовищно абсурдно, че може да ти спре дъха.

Буквално до оня ден вярвахме, че банковата ни система е стабилна, а бордът – гарантиран. Изведнъж призракът на 1997-а се изправи на прага ни и трябва да признаем, че изглежда изненадващо жизнен за призрак. Политическа криза има ли? Има, и то в още по-лош вариант от 1996-7-а, защото нацията е обезверена и разделена. Има ли клатеща се банка? Има, и докато през ония години научихме фразата „банка и муха се убиват с вестник“, сега виждаме, че специално за банката може да се използва широк набор от инструменти – от прокуратурата, през фалшиви обвинения за готвени убийства, та чак до анонимни мейли. Има ли лица с тежка задлъжнялост, за които липсата на регулация от типа на валутен борд, би била добре дошла? Логично е да има. БСП ли е на власт? БСП е. Е ли Румен Гечев фактор в политическия елит на страната? Фактор е.

За сваляне на борда се зашушука още в момента, в който БСП състави правителство. Наложи се представители на таз достойна партия неколкократно публично да опровергават клюката и да се кълнат, че бордът е непоклатим. Всеки крах на отделна банкова система започва с падането на първата плочка от домино. Когато започнат да падат следващите плочки, колко ще тежат уверенията на левицата, че не е искала да рискува финансовата стабилност? Колкото официалните изявления на БНБ с подследствения подуправител. А той, впрочем, беше избран от парламента преди година кажи-речи по същия начин като Пеевски в ДАНС. Без информация, без разискване, под формата на ултиматум, наложен от председателя на ПЕС.

Преди 17 години беше онзи срив, когато пенсиите станаха по 3 долара. Толкова трае националната ни памет – 17 години.