Цигански клан експлоатира български проститутки в Бремен

Момичетата получавали пари за храна и цигари, а често при неподчинение били пребивани и изтезавани

От 200 до 1000 евро на ден - по толкова е изкарвала всяка от десетките български проститутки в германския град Бремен, контролирани от ромския клан Беркови. Естествено, лъвският пай прибирали сводниците, а на момичетата отпускали пари за храна и цигари. При неподчинение - бой и изтезания, съобщава вестник "Труд".


Това стана ясно след паралелното разследване на прокуратурите в Бремен и Плевен, стигнало преди дни до краен резултат - присъди за петимата сводници от клана Беркови. Вчера подробности изнесоха окръжният прокурор на града Иво Радев, неговият заместник Росен Кръстев и следователят Цветелин Стоянов. Тримата участвали в международния разследващ екип, работил повече от 2 години по случая.


Бизнеса с плът въртели Божидар (53 г.) и Райна (52 г.) Беркови, техните дъщери Марина и Юлияна, както и зетят Ивайло Ячков, съпруг на Юлияна. Групата започнала още около 2007 г. да набира бедни ромки от Плевенско на възраст от 19 до 22 г. На "белите робини" било обещавано да изоставят веднъж завинаги мизерията в гетата и да заживеят като царици в Германия. Някои били залъгвани с обещания, че в Бремен ще работят само като сервитьорки.

Други момичета, които били наясно, че трябва да проститутират, получавали обещания от Беркови, че ще делят печалбата наполовина и така ще си спестят пари за хубави коли и къщи. И в двата случая оставали измамени - щом момичетата пристигнели в Германия, Беркови им вземали личните документи. Настанявали ги по бордеи, започвали да ги карат да обслужват клиенти по всяко време на денонощието. Всяко момиче било държано под ключ и под страх, че ще бъде пребито и обезобразено.


Беркови прибирали всички суми, като оставяли по няколко евро на момичетата. Обещавали им, че всички печалби се записват на тефтер и някой ден, като си тръгнат обратно за България, ще им изплатят по няколко хиляди евро. На други казвали, че им внасят парите по банкови сметки в България, за да им се трупат и лихви. Някои от труженичките работели по 4-5 г. и били убедени, че вече са забогатели.

Всъщност част от парите наистина идвали към България, но по сметки на хора от фамилията Беркови. Само двама от клана - дъщерята Юлияна и мъжът Ивайло, получили за 2 години 166 превода от Бремен за над 80 000 евро.


Схемата на Беркови се пропукала първо през 2009 г., когато едно от тормозените момичета се обадило да се оплаче на своя близка в Испания. Жената била потресена от ужасите, които чула и подала сигнал в испанската полиция. Оттам ченгетата го препратили на колегите си в Германия, които започнали проверка. Уведомени били и българските власти. Плевенската прокуратура започнала разследвания, тъй като вече имала и други данни за нашенки, използвани за проститутки в Германия и държани насила в бардаци. Така постепенно, след като полицаите и магистратите от България и Германия обединили усилията си, били събрани достатъчно доказателства за сводническите канали на Беркови.


Разследването било наблюдавано от наша страна от окръжния прокурор Иво Радев, а от германска - от обвинителката от Бремен Петра Майер.


На 18 октомври 2012 г. полицаи и агенти от ДАНС закопчаха с белезници всички петима от клана Беркови - бащата, майката, двете дъщери и зетя. По същото време криминалната служба в Бремен претърсва 10 адреса и арестува албанския гражданин М. А. Той бил посредник при настаняването на българските момичета в различни квартири в района.


"Беркови не са виновни! Натопиха ги две проститутки - Василка и Радка, които и тук си бяха такива", твърдяха тогава роднини на ромите. Според тях майката и двете дъщери работели легално в Бремен като чистачки, а бащата и зетят живеели в Плевен.


"Безспорно бе установено, че за Беркови са работили около 10 момичета", поясни вчера наблюдаващият прокурор по част от делата им Росен Кръстев.


Божидар и Райна Беркови, както и 25-годишната им дъщеря Марина бяха екстрадирани в Бремен по силата на европейска заповед за арест. Тримата са признати за виновни от германския съд, че "експлоатирали друго лице, упражняващо проституция, и всеки път с цел извличане на имуществена облага контролирали това лице при упражняване на проституцията". Присъдите са базирани на доказателства за 10 момичета, но според експерти са в пъти повече. Беркови са наказани и като членове на сводническа престъпна група. Присъдата на Божидар е 4 години затвор, на Райна - 3 години, а Марина е с 2-годишна условна присъда. Семейството обжалвало пред по-горна инстанция и получило разрешение да се върне в България. Тук Беркови веднага получили обвинения за пране на пари от сводничеството. Тези досъдебни производства не са приключили, затова от прокуратурата отказаха да съобщят подробности.


Юлияна и Ивайло, които не бяха екстрадирани в Бремен, също бяха подведени под отговорност. Те вече имат по две влезли в сила присъди, след като през май т.г. в рамките на една седмица поискаха споразумения и от районния, и от окръжния съд в Плевен. Наказанието на Юлияна е две години и половина условно и 8000 лв. глоба. Ивайло ще лежи ефективно година и половина в затвора и ще плати същата глоба. Двамата имат и присъди за това, че са карали две ромки да лъжесвидетелстват.


Според окръжния прокурор Иво Радев успешната съвместна работа с колегите от Германия е създала добър модел за сътрудничество при борбата със сводниците и трафикантите на хора.