И Страхил Ангелов с червен картон към БСП

Настана време разделно в левицата заради Станишев

При това ръководство на БСП най-вероятно няма да се кандидатирам за депутат от Коалиция за България на предстоящите извънредни парламентарни избори. Това заяви за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от БСП Страхил Ангелов.

Според него това не би било достойно и морално. „Не мисля, че настоящето ръководство на БСП би подкрепило моето оставане в бъдещата листа за парламентарните избори.

От друга страна и аз още не съм взел решение дали въобще ще се кандидатирам. С това ръководство на партията най-вероятно няма да се кандидатирам. След като имаме такива различия, не мисля, че е достойно, морално и принципно да се кандидатирам“, заяви Страхил Ангелов. Той беше категоричен, че е дошло време председателят на БСП Сергей Станишев да подаде оставка и да се оттегли, защото е нужна цялостна промяна, за да може партията да излезе от настоящата криза.

 

БСП-София искат в най-кратки срокове да се свика заседание на 48-ия редовен конгрес на партията, за да обсъди предизборната платформа и коалиционната й политика. Препоръчва се и вътрешнопартийни избори за председател, а не както е сега лидерът на партията да се избира от делегатите на конгреса. Решението е взето на пленум на градската организация в понеделник, съобщиха социалисти пред Mediapool.

До момента няма официална реакция от страна на ръководството на БСП и на лидера на партията Сергей Станишев.  

За оставката на Станишев настояват и над 20 организации на БСП в София-област.

Според столичните социалисти "за успешното представяне на партията на изборите е необходима цялостна промяна на ръководството и промяна в механизма, по който се взимат решения".

Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото. За това призовал съпартийците си бившият лидер на БСП-София Румен Овчаров. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер.

Бившият шеф на столичните социалисти обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли.

Искането на градската организация за спешно заседание на конгреса не е изненада. Това беше обявено на пленума на партията на 10 юни от лидера на БСП-София Калоян Паргов. Тогава зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов обещал такова да се проведе преди предсрочните избори, като уставът изисква поне два месеца за свикването му. Според столични социалисти обаче при извънредна ситуация конгресът може да се свика и за две седмици.

Относно искането председателят на партията да се избира чрез вътрешнопартийни избори, социалисти коментираха, че Станишев може да контраатакува градската организация с искане да даде личен пример. Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов беше избран през октомври 2013 г. с гласовете на делегатите на конференция на градската организация. Тогава минаваше за човек от обкръжението на Сергей Станишев, но след загубата на евроизборите се дистанцира от него. В същото време ръководството на партията обяви след загубата на изборите, че областните лидери на БСП също трябва да понесат отговорността си за слабия резултат.