Беларус не покани Кончита Вурст на фестивал - не я харесва

Ежегодния песенен конкурс „Славянски базар“ всяка година кани победителят в Евровизия

Традиционно по време на ежегодния песенен конкурс „Славянски базар“, провеждащ се в Белорусия, участва и победителят в Евровизия. Но този път организаторите дори и не започнаха преговори с победителя, пояснявайки, че Кончита Вурст и „Славянски базар“ са твърде различни неща, пише немското издание Bild.


Елтън Джон, Лейди Гага, Опра Уинфри – всички са във възторг от Кончита Вурст, освен белорусите. Докато брадатата певица, победителка в Евровизия, е канена във всевъзможни ток-шоута,“тоталитарна“ Белорусия я дискриминира, пише немският вестник Bild.


Всяка година в Белорусия се провежда музикалният конкурс „Славянски базар“ – фестивал от рода на Евровизия за Източна Европа, пояснява изданието. Събитието се ползва с популярност сред руските звезди, а президентът Александър Лукашенко дори лично го открива.


Обикновено звездни гости на фестивала са победителите в Евровизия, но не и този път. В нарушение на традицията на конкурса Кончита Вурст не е поканена, макар още преди Евровизия в пресата да се анонсира участието на първия в Евровизия. След победата на Вурст съответните рекламни анонси изчезнали.


Директорът на фестивала Александър Сидоренко каза пред журналисти, че в последните години фестивалът наистина се придържа към традицията и кани победителите от Евровизия. „Но ако става дума за Кончита Вурст, то, няма да скрия, ние дори и не започнахме преговори с мениджъра на артиста. Ние сме толкова различни, че отсъствието на Кончита Вурст на фестивала не поражда никакви въпроси“, – заяви Сидоренко.


Певицата не коментира липсата на покана от „Славянски базар“. Нейният представител съобщи за Bild, че Кончита Вурст “ пее за любов, уважение и толерантност. Който я кани, се подписва под това мото. Няма какво повече да кажа“.