Ще изгорим ли с отпуските?

Могат ли работниците отново да трупат стар отпуск

Три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуска ще предложи министерството на труда на оперативно заседание на правителството днес.

Това пише "Труд", цитирайки заместник-социалният министър Светлана Дянкова. Министрите няма да вземат окончателно решение, целта е да се чуе мнението им преди промените отново да се обсъдят в тристранния съвет.

Сега фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Бизнесът настоява това да отпадне за малките и средните фирми. Синдикатите са склонни да го подкрепят само ако отпадне 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г., но бизнесът е против.

Първият вариант на социалното министерство е графикът за отпуските да отпадне за фирми с по-малко от 10 работници. Вторият е облекчението да важи и за по-големи компании - с до 50 служители. Третата възможност е задължението за графици да отпадне за целия бизнес, каза Светлана Дянкова.

Министрите ще обсъдят още дали да остане давността на отпуска - тоест ваканцията от 2014 г. да се използва до края на 2016 г. и след това се губи, или да отпадне. Това означава работниците отново да могат да трупат стар отпуск, за което работодателят ще им дължи обезщетение при напускане, съкращение или пенсиониране.

Всички промени се отнасят само за хората с трудов договор. За държавните служители сегашният ред с графици и давност ще остане.