Отхвърлянето на референдума е поредното неудачно решение на парламента

Референдум трябва да бъде проведен, когато гласовете са повече от 500 хиляди

Отхвърлянето на референдума е поредното неудачно решение на парламента в настоящия му състав, страх от това да се чуе гласът на българския избирател и несъобразяване с него. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев в предаването „Преди всички“ на БНР. „Няма как да се дадат доводи в полза на това да не бъде изслушано мнението на българските граждани по такъв важен въпрос, какъвто включва увеличаване на мажоритарния вот“, допълни Димитър Главчев.

„Надяваме се Върховният административен съд (ВАС) да се произнесе в полза на жалбата на Инициативния комитет, да се даде възможност да се попълни подписката. И оттам насетне, след като вече е прехвърлена границата от 500 хиляди гласа, просто парламентът няма място за колебание, трябва да се провежда референдум. Не са чак толкова много референдумите в съвременната българска история и си струва, когато представителната демокрация очевидно куца да се даде възможност чрез пряка демокрация да бъдат решени основни въпроси, касаещи обществото“, подчерта Димитър Главчев.

На въпрос, ако влезе обсъждането на референдума отново в парламента дали смята, че картината ще е различна след едно повторно гласуване зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ отговори: „Когато имаме над 500 хиляди гласа вече отношението на парламента не е от значение. Непременно трябва да бъде проведен референдум. Така че недостатъците на парламента в този му състав просто нямат отношение.“

„Наистина референдум трябва да бъде проведен, когато гласовете са повече от 500 хиляди“, категоричен беше зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.