Президентският указ за ЦИК не нарушава Конституцията

За това са се произнесли единодушно десет съдии

Конституционният съд се произнесе вчера и отхвърли искането на народни представители от БСП и ДПС по Указа на държавния глава, с който той назначи 10 членове на Централната избирателна комисия. Мнозинството в Народното събрание сезира Конституционния съд с мотива, че президентът не е спазил съотношението между кандидатите на различните партии и коалиции, както е записано в Изборния закон.

Съгласно решението на Конституционния съд, президентският указ за назначаване на десет членове на Централната избирателна комисия, не нарушава Конституцията. За това са се произнесли единодушно присъстващите десет съдии.

През март, докато между ГЕРБ и БСП възникна спор, как трябва да се разпределят местата в Централната избирателна комисия, и дали квотният принцип при подялбата трябва да се прилага и върху нейното ръководство, президентът издаде своя указ, с който назначи десет членове на изборната комисия, подчертавайки, че е спазвал съотношението между партиите. Така ГЕРБ получи шест представители, петима "Коалиция за България", по един "Атака" и ДПС.

Решението на президента предизвика смут сред БСП и ДПС. От "Движението за права и свободи" обявиха, че са ощетени, защото според тях президентът е взел едно тяхно място за сметка на ГЕРБ. След това в пленарната зала, с общи усилия, левицата и ДПС лишиха ГЕРБ от квота в ръководството на Централната избирателна комисия. Последва и сезирането на Конституционния съд от мнозинството в парламента. В мотивите те посочиха, че президентът е вменил на Народното събрание критерии за избор на ръководство на Централната избирателна комисия, които не са записани в изборния кодекс. По този начин държавният глава е нарушил и принципа на разделение на властите.