"Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото"

Столичните социалисти настояват за промяна в ръковоството преди изборите

Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото. За това призовал бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров съпартийците си по време на пленум на градската организация, съобщава „Преса”.

Заседанието на градската партийна организация започнало късно в понеделник и продължило над три часа.

Най-впечатляваща била дългата и остра реч на Овчаров. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер. Бившият шеф на столичните социалисти обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли.

Повечето от председателите на райсъвети също били критични към действията на лидера си. Те припомнили и унизителните девет поредни загуби на столетницата. Пленумът решил да поиска свикване на заседание на конгреса.

„Обединихме се около тезата, че са необходими промяна и обновление в ръководството на партията, за да се представим успешно на изборите”, коментира пред „Преса” председателят на червените в София Калоян Паргов. Според него няма проблем преди вота да бъде сменен и лидерът на БСП.
Станишев, освен от своите, се оказа нежелан и от лидерите на парламентарни партии. В първия ден от седмицата членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова заяви, че Борисов не е готов за диалог със Сергей Станишев. Депутати от ДПС твърдят, че може да продължат да си партнират с левицата и в бъдеще, но при едно условие - ако начело на формацията има разумен и предвидлив председател.