Доставят интернет с балони

Google планира да започне да използва стратосферни балони, за да доставя интернет до отдалечени райони в рамките на година

Компанията вече е развила Project Loon достатъчно, за да навлезе в последната фаза преди неговото реализиране, съобщава списание Wired, цитира CROSS.

Компанията вече е провела експерименти, които да проверят ефективността на технологията. Досега тестовете са били краткотрайни и само с няколко балона. Следващият етап ще бъде тест със сто балона, които да са във въздуха сто дни.

Последният етап ще бъде издигането на до 400 балона, които ще покрият цял регион и ще осигуряват постоянен достъп до интернет. За сега Google не казва кой е избраният регион.

Плановете на компанията са те да осигуряват интернет връзка със скорост до 5 MB в секунда за мобилни телефони и до 22 MB в секунда при изпращане на сигнала до антена. Google все още не уточнява при какви цени ще доставя интернет. Компанията споделя пред Wired, че обмисля няколко варианта, включително и да използва балоните като допълнение на съществуващите мобилни мрежи, което предполага, че може да се сключат партньорства със самите оператори.

Участниците в проекта признават, че все още имат доста работа по балоните. „Определено преминахме точката, при която шансът да успеем е по-голям от 50%", споделя Майк Касиди, директор на отдела за авангардни разработки Google X.

Project Loon е само един от вариантите на Google. Наскоро компанията разкри и планове да използва сателити, за да разпръсква интернет сигнал над отдалечени райони.