Ще търсят извънземен живот с уред за метан

Астрономите вече разполагат с нов мощен инструмент, който има способността да открива наличието на метан на екзопланети. Органичната молекула, която се смята за една от градивните части на живота, може да бъде ключ към откриването на извънземен живот. Използвайки супер компютри, екип от учени е разработил нов спектър на абсорбирането на метан, който е 2000 пъти по-детайлен от предишните модели и може да засича молекули при температура до 1220 градуса по Целзий, предава Агенция „Фокус“. “Чакаме това изследване вероятно от 10 или 20 години”, казва астрофизикът и търсач на екзопланети Сара Сийгър от Масачузетския технологичен институт (MIT), която не е участвала в проекта. 
Различните молекули поглъщат светлината по различен начин. Когато астрономите наблюдават как атмосферата на планетите извън Слънчевата система абсорбира звездната светлина, те могат да правят сравнение с новия спектър, за да разберат от какви молекули са направени тези светове. В досега съществуващите модели редица нива на поглъщане, по-специално при високи температури, липсват. В резултат на новите изчисления, ръководени от физика и астроном Сергей Юрченко от University College в Лондон, е съставен списък от почти 10 милиарда спектоскопски нива, всяко представящо различен цвят, при който метанът може да поглъща светлина. 
Екипът се надява моделът да даде на изследователите по-пълна картина за наличието на метан на угасващи звезди като кафявите джуджета и други далечни светове.