КС обяви за недопустимо искането на БСП и ДПС относно указа на президента

Вносителите твърдяха, че Плевнелиев е нарушил два конституционни принципа

Конституционният съд (КС) обяви за недопустимо искането на 117 депутати от БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев, с който назначи 15 членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това става известно от съобщение на сайта на съда, като пълният текст на определението ще бъде публикуван по-късно днес.

Решението беше очаквано, защото искането стана безпредметно, след като след споразумение между партиите Изборният кодекс беше променен в частта за начина на формиране на ЦИК, а след това и президентът издаде допълнителен указ.

Конституционният съд (КС) е отклонил искането единодушно, като в гласуването са участвали 10 от общо 12-ма съдии, съобщава "Правен свят". Отсъствали са Красен Стойчев и Пламен Киров, които не са участвали нито в обсъжданията, нито в гласуването. Докладчик по делото беше Стефка Стоева.

Вносителите от БСП и ДПС твърдяха, че Плевнелиев е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите. Според БСП и ДПС позицията на президента по "недвусмислен начин показва", че указът му не се съобразява с изискванията на Изборния кодекс, а само с идеите на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност на политическите сили".

Указът на президента беше от 20 март, като вносителите твърдяха, че Плевнелиев  не е спазил съотношението между кандидатите на различните партии и коалиции, такова, каквото е регламентирано с Изборния кодекс.