Честито! Избори - между 28 септември и 12 октомври

Точната дата ще бъде обявена след допълнителни консултации

Датата на предсрочните парламентарни избори е от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза. Заседанието продължи повече от четири часа.


По думите на президента парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, са обсъдили актуалната политическа обстановка в страната и са отчели, че изборите за Европейски парламент не са задали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи.

 

"Като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта към плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие", посочи държавният глава.

Той обобщи, че е постигнато съгласие: „Първо, датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Второ, определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт. Трето, ускоровяване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейски структурни фондове за периода 2014 – 2020 година. Четвърто, определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар и пето,създаване на гаранции за провеждане на честни избори”.

„Вярвам, че решението на КСНС е важна стъпка към стабилност при ясна перспектива към държава”, заключи Росен Плевнелиев.

 

На извънредното заседание присъстваха премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на Народното събрание Михаил Миков.