Считайте, че оставката е подадена

На хоризонта може би има голяма коалиция?

Едва ли има човек, който реално да мисли, че този кабинет може да прехвърли тази година. Така че считайте, че оставката е подадена. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Денят започва“ на БНТ. „Разумно е да се търси и дата за избор и други неща да се уточнят. Самият факт, че сядат политическите сили да си говорят, а не само да се псуват през вестниците вече е похвалено. Даже виждаме едни анонси, които прехвърчат между лявото и дясното, между Станишев и Борисов, което означава, че на хоризонта може би има голяма коалиция, която автоматически обезсмисля малките партии за известно време“, допълни проф. Михаил Константинов.

На въпрос вижда ли наистина такава коалиция математикът отговори: „Възможно е да не я има, много са нещата, които говорят в полза на такава коалиция. Например това, което се случва в Европейския парламент, където за първи път се прави голямата коалиция, знаем другите примери Германия, Австрия, Чехия. Не казвам, че ще се случи, но това е нещо, което е най-малкото средство за натиск върху по-малките.“

„Да говорим за такъв тип коалиция е възможно само, ако има подробно коалиционно споразумение от типа на германското. Абсолютно разписано със сроковете, със задачи, с отговорности, а не задкулисни договорки, които виждаме през последните години между коалиционни партньори“, подчерта проф. Михаил Константинов.
„Смятам, че последните две дати от септември и първите две дати от октомври са добри за предсрочни парламентарни избори. Те са и технологично възможни, а освен това те и ще се случат. Абсолютно е безумно най-активните българи да ги лишите от глас, защото те са на почивка, не може да им разваляме лятото“, категоричен беше проф. Михаил Константинов.