Дете пострада, може да ампутират ръката му

Играело си върху електропровод

Дете на 10 години пострада при неразумна игра върху електропровод в землището на село Ракита, област Плевен, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

 

То и 13-годишния му брат се състезавали за бързо изкачване по железорешетъчен стълб, когато се е озовало под напрежение и е паднало на земята.

След инцидента детето е откарано в плевенската болница. Според лекарите състоянието му е стабилизирано, но се очаква едната му ръка да бъде ампутирана. Другото дете е се е разминало на косъм от злополука.

Електропроводът е бил обозначен със задължителните предупредителни табели, съгласно изискванията на нормативната уредба, извършена му е върхова ревизия на 11.06.2014 г.

„Ужасно е, когато стават инциденти с деца. Случилото се показва, че е изключително важно запознаването им с правилата за безопасна употреба на електроенергията да става в най-ранна възраст. В ЧЕЗ знаем това и активно провеждаме обучения по ключови въпроси, свързани с електроенергията. Ролята на родителите обаче е от особено голямо значение, те също трябва да отделят необходимото внимание по въпроса.

Важно е децата да осъзнаят, че играта в близост до енергийни съоръжения може да бъде много опасна“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

С цел да информира по-добре децата за възможните рискове при игра в близост до електроенергийни съоръжения през май ЧЕЗ проведе обучителни беседи на тема "Безопасно използване на електроенергията“ сред ученици от първи до четвърти клас в училища в Западна България. Обученията, които бяха представени от служители на компанията, са част от специално разработената образователна кампания на ЧЕЗ „За децата и енергията“.