Вестниците във Вторник, 17 юни

КТБ се оплете дали Делян Пеевски (не) й е длъжник


Капитал дейли
Две проблемни експозиции за общо между 25 млн. и 28 млн. лв. се оказаха в основата на напрежението между Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), и депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана ясно от изказванията на двама изпълнителни директори на банката по време на пресконференция днес. Двата кредита са към дружества, които юридически нямат общо с политика, но след като те спрели да обслужват задълженията си към банката преди около месец, възникнали и недоразуменията между Пеевски и Василев и последвала активността на прокуратурата спрямо банкера.


Крадци травестити атакуват чужденците в Слънчев бряг
24 часа
Крадци травестити атакуват това лято Слънчев бряг. Дегизираните като жени апаши дебнат предимно пияни чужденци, които се разхождат по крайбрежните алеи или по плажа късно през нощта. Приближавайки до летовниците, те дискретно им предлагат сексуслуги.
Тези, които се хващат на въдицата, бързо разбират, че са измамени, но крадците ги обират за секунди. Имало и туристи, които отказват платена любов, но тогава се намесват други от бандата. Изскачат от храстите и със заплахи задигат пари и вещи.


Гърция и Азербайджан ускоряват изграждането на алтернативата на „Южен поток"
24 часа
Президентът на Азербайджан Илхан Алиев е на посещение в гръцката столица Атина за ускоряването на алтернативни доставки на газ за Европейския съюз чрез проекта „Южен коридор", който е алтернативен на „Южен поток", съобщи „Български новини".
Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари. Посещението се случва само дни, след като председателят на Еврокомисията Барозу бе на визита в Баку, като основна тема на разговорите бяха именно газовите доставки.


Без президента в преговорите за вота
Труд
БСП не бърза с определянето на датата за предсрочните парламентарни избори у нас. А напротив - обмисля сценарий, при който денят за провеждане на вота да бъде посочен след широки политически консултации между партиите, в които според червените не е нужно да участва президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно след заседанието на ръководството на левицата на "Позитано" 20 днес.


Порой удави крайбрежието на Варна
Труд
Порой удави крайбрежните части на Варна. За 10 часа - от полунощ до сутринта в понеделник, над града се изсипа толкова дъжд, колкото нормално пада по това време за цял месец - 50 л/кв.м, съобщиха от БАН. Най-силни бяха валежите от 7 до 8 ч, когато на много места в града се образуваха и адски задръствания.
Заведенията по крайбрежната алея бяха залети от мощните потоци прииждащи от високите части на Морската градина. Цели улици в кв. "Аспарухово" до обед останаха непроходими заради огромни локви. В море се превърна и крайезерната улица "Девня".
Заради стихията автобусите закъсняваха, а пет сутрешни курса бяха прекратени.


Хотелиери плащат визи на руснаци
Стандарт
Българският бизнес е готов да доплати за транзитните визи на руските туристи, които са принудени да заобиколят Украйна заради кризата. Групите, пътуващи с автобус, избират маршрут през Унгария и Словакия. На руснаците обаче са нужни транзитни визи, за да минат през тези страни. "Искаме да спасим сезона, затова сме готови да поемем допълнителния харч", каза за "Стандарт" Димитър Димитров, председател на регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич. Той призна, че засега сезонът стартира по-слабо от очакванията, но смята, че в последната минута ще бъде спасен. Проверка на "Стандарт" показа, че туроператори и хотелиери, работещи с детски групи, които имат голям дял сред туристите в региона, в момента са в Русия, за да предложат изгодни условия и попълнят записвания в последната минута. Според Димитров 40% е заетостта на хотелската база в момента. "Имахме подозрения, които се потвърдиха - част от руските държавните служители се възползват от възможността да почиват в Сочи и Крим с предоставени им от държавата ваучери. Но има и много от тях, за които сме сигурни, че ще дойдат в България, защото ние предлагаме евтин туристически продукт и добро качество", убеден е браншовикът.


Софийски пуч срещу Станишев
Стандарт
22 организации на БСП от София-област искат веднага оставката на Сергей Станишев. Това призна шефката на социалната комисия Корнелия Нинова в предаването "Всяка неделя" по Нова тв. Тя очерта три варианта за бъдещето на соцлидера. "Първата позиция е да подаде оставка веднага. Това искат 22 организации от Софийска област, откъдето съм депутат", каза Нинова. По думите й друга част от социалистите са на мнение, че Станишев не трябва да сдава поста. "Третата е промяна на лидерския пост, но не преди изборите", каза тя.


Разкривали болници с доктори „мъртви души"
Монитор
Болници са получавали разрешително да извършват дейност на базата на дипломите на лекари „мъртви души", които работят в чужбина. Така срещу дипломите на докторите фантоми собствениците им получават право за дейност на лечебното заведение от Министерството на здравеопазването. Това съобщи д-р Димитър Шишков от Пловдив пред БТА.
По думите му в неговия град има 45 договора между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и здравни заведения. В същото време болницата в Смолян е само една.
В някои от случаите болници се регистрират с дипломи на лекари, които работят в чужбина. За това те получават между 500 и 800 лева на месец, като документите са изрядни, посочи още д-р Шишков.


Над 130 000 българи са без пенсия заради изчезнали документи
Сега
Доказването на стаж и осигурителен доход за пенсия продължава да бъде сериозен проблем, заради който хиляди българи не могат да се пенсионират. Почти всеки пети служител на закрита фирма получава отказ за доказване на осигурителен стаж и доход от Националния осигурителен институт. Това показват данните на институцията за последните девет години.
За периода от 30 юни 2005 г. до 30 април 2014 г. НОИ е отказал да издаде удостоверение на 133 167 българи за доказване на осигурителния или трудовия им стаж и осигурителния доход. Това са служители на закрити или фалирали фирми, които нямат правоприемник, или на фирми, които са сменили собствеността си. От НОИ обясниха, че отказват да издадат удостоверенията при три случая - когато закритите фирми не са предали ведомостите си при тях, когато в документацията на осигуреното лице има периоди, за които липсват данни, или когато фирмите имат правоприемник. В последния случай всеки трябва да търси документите си от правоприемника на фирмата. Проблемът е най-голям за хората, работили преди промените в предприятия и партийни структури, които нямат правоприемник, но в годините на прехода се усложни допълнително и от хилядите фалирали фирми, изчезнали без да оставят архив и ведомости.


Учителският синдикат подкрепя един учебник по всеки предмет
Дума
Синдикатът на българскитe учители (СБУ) подкрепя идеята на министър Анелия Клисарова по всеки предмет в училище да има един учебник, а не до три, като се разнообразят учебните помагала за различните нужди на учениците. Това обяви вчера председателят на СБУ Янка Такева. Според нея 36% от учениците от 8 до 12 клас не си купуват учебници. Мисля, че когато учебникът е един, ще бъде качествен, защото всички усилия ще бъдат насочени към учебното съдържание, а не към това колко варианта учебници да направи едно издателство, поясни Такева.
СБУ е събрал 17 000 подписа в подкрепа на Европейската гражданска инициатива за отпускане на повече средства за образование в страните членки на ЕС. Очаква се до 18 юни, когато е срокът за подаване на подписката в централата на СБУ, броят им да надхвърли 20 000, каза Такева. КНСБ чрез другите си основни членове също събира подписка. Инициативата, която минава под мотото "Образованието е инвестиция", предвижда разходите за образование да не се включват в дефицита на държавния бюджет и така да се позволи инвестирането на повече средства в сектора. Според Такева у нас това може да доведе до 450 млн. лв. повече за средното образование през 2015 г. и до ръст на заплатите с 15%. До 6 август трябва да бъдат събрани 1 милион подписа на граждани на ЕС. Квотата за България е 13 000, каза Такева.