Това лято ще изпием по 70 л безалкохолни напитки

30% от продажбите в бранша се реализират през третото тримесечие на годината

Каквото и да ни казва времето, лятото дойде. С това и най-добрият сезон за производителите и търговците на безалкохолни напитки.

Тази година се очаква да изпием поне 500 милиона литра от разхлаждащите питиета - или минимум по 70 литра за всеки от нас, информира Нова ТВ, цитирайки представители на бранша. Очакванията им са нивата от миналата година да се запазят.

Тенденциите от началото на годината сочат увеличение на консумацията на бутилирани води, студен чай и газирани напитки и намаление тази на натурални сокове. Пикът обаче ще дойде през лятото, тъй като 30% от продажбите на разхладителни напитки се реализират през третото тримесечие на годината.

По традиция и това лято най-голяма ще е консумацията на бутилирана вода – около 90 литра на човек. Това обаче е два пъти по-малко от количествата, които пият в Гърция или Италия например.

"При лошо време хората по-трудно се подсещат, че трябва да поддържат хидратирано тялото си, а това е важно за всеки ден”, обяснява Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.