Цонева: "Пеевски е инструмент, който се управлява от едни Сараи"

"Дарителите на ББЦ не знаят, че са дарители"

Преди Делян Пеевски да хвърля своите смешни твърдения, трябва да отговори на много въпроси за себе си - като например откъде и как е натрупал своето състояние и отговаря ли то на данъчната му декларация. Това заявиха представители на "Протестна мрежа", по чийто сигнал в момента се проверява скандалния депутат от ДПС, в предаването "Лице в лице" по bTV.

Сигналът е базиран на изцяло публична информация, изготвен е и внесен още през февруари и е допълнен през май.

Антоанета Цонева отрече твърденията за финансиране от Иво Прокопиев и подчерта, че цялото разследване се прави на доброволни начала, подчертаха от "Протестна мрежа".

В частта си, посветена на дейността на Делян Пеевски, сигналът излага съмнения за няколко сериозни закононарушения: недекларирани активи, данни за търговия с влияние, връзки с офшорни фирми и ползване на активи от фирми с краен офшорен собственик, спиране на проверки по скандали, свързани с предишното управление на БСП.

Видимият факт, че начинът на живот на депутата не отговаря на доходите, които той има от легални източници, е своеобразна илюстрация на абсолютната неспособност да бъде въведена действаща система за декларирането на доходи и имущество, смятат вносителите на сигнала.

Те обясниха, че разполагат с данни и факти, пораждащи големи съмнения за достъп до конфиденциална информация, заради което и Пеевски е бил назначен за шеф на ДАНС.

Допълнението, внесено през май, касае финансирането на партията на Николай Бареков "България без цензура". Според "Протестна мрежа" има данни за нередности при учредяването на движението. "Налице е заобиколен механизъм за финансиране на партията, който, ако не бъде спрян, ще обезличат изцяло Закона за финансирането на политически партии", изтъкнаха гостите в студиото.

На изборите на 25 май Бареков е разполагал с 50 000 застъпници и наблюдатели, чиято издръжка би трябвало да струва 2 милиона лева. Логичният зададен въпрос е откъде са взети тези пари, търсят отговор Асен Генов и Антоанета Цонева. Те заявиха, че са разговаряли и с част от изброените от политика "дарители", които, по думите на Цонева, "не знаят, че са дарители".

"Протестна мрежа" определи продължаващия вече повече от година протест #ДАНСwithme като единствен по рода си протест в света срещу назначението на шеф на тайна служба.

"Многократно е доказано, че г-н Пеевски сам по себе си не е интересен, той е инструмент, който се управлява от едни Сараи", заяви Цонева.

Според нея от няколко години насам в България има "пирамида на властта, в която участват банка и медийни кръгове и имат огромен достъп до ресурси".

"В момента тази пирамида се разпада, което не значи, че тя няма да бъде събрана и този модел да продължи да функционира, но с други хора в нея", категорична е тя.