550 американски пехотинци вече са в Персийския залив

Барак Обама все още обмисля как точно да подходи във военните си дейстивя

Американският десантен кораб USS Mesa Verde с 550 пехотинци на борда навлезе в Персийския залив, за да подкрепи евентуална операция срещу сунитските екстремисти, които окупираха голяма част от Северен Ирак, съобщава СиЕнЕн, предаде Ройтерс.

Корабът се присъедини към самолетоносача USS George H.W. Bush, който по нареждане на Пентагона се прехвърли в района. Там са също ракетният крайцер Philippine Sea и есминецът Truxtun.

Източник от САЩ заяви, че Барак Обама все още не решил дали да бомбардира екстремистите или да изпраща части за военна операция.

Стана ясно, че около 100 американски войници и пехотинци са пристигнали тази нощ в Багдад, за да помогнат за охраната на американското посолство.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че използването на безпилотни бойни самолети от американците „може да е добра" опция за спиране напредването на „Ислямска държава Ирак и Левант".

По думите му САЩ са открити за разговори с Иран по отношение на ситуацията в Ирак и не изключват военно сътрудничество. Обаче Иран заяви, че към момента няма намерение да разговаря със САЩ по този въпрос.

По-рано днес бе съобщено, че е паднал още един иракски град в ръцете на ислямистите.