Пеевски - на разпит (обновен)

Отговаря на въпроси, свързани със сигнала на „Протестна мрежа”

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се е явил за разпит в столичното следствие, информира bTV.

След двучасов разпит Пеевски обясни, че е говорил както за сигнала на „Протестна мрежа”, така и за подготвяния „опит за убийство” срещу него.

На въпрос защо са се скарали с Цветан Василев, той не отговори, но обяви, че „човекът, който не е в България, има политически амбиции. Вие се сетете кой е той”. Под това определение депутатът от ДПС вероятно визира именно Василев, който все още не е разпитан заради обявени ангажименти в чужбина.

Визитата на Пеевски в следствието не е изненадваща. През миналата седмица членове на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка дадоха показания, а главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че „проверката с едното лице е на фаза разпити, проверката с второто лице е на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е и проверката по отношение на трето лице”.

Буквално часове по-късно офиси на близки до Цветан Василев фирми бяха претърсени при мащабна акция на полицията и държавното обвинение. В същия ден се разбра и че трима души са били арестувани, защото готвели атентат срещу Делян Пеевски (според агенция ПИК, това също е сред темите, които следователите искат да обсъдят с него).

Междувременно прокуратурата внесе в съда протеста срещу решението на градския съд, с което тримата задържани за "опит за убийство" на Пеевски бяха пуснати без мярка за неотклонение.

Освобождаването им Пеевски коментира така: „Искам спекулациите, които се носят от кръга „Капитал” и от техните вестници, нали - как съдебната власт, аз съм бил началник на съдебната власт и тем подобни глупости, ако бях такъв, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днеска да съм тука, а другите да ги няма”.