Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза в цялата страна

От 16 до 20 юни ше се проведе "Седмицата на отворените врати" в 28 областни лечебни заведения

От 16 – 20 юни 2014 г. ще се проведе Седмица на "Отворените врати" в двадесет и осем областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в т.ч. оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването. Кампанията се организира от Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Данните показват, че по време на проведените през 2013 г. Седмици на „Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 5 197, като 62 лица бяха насочени към лечение, а 267 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.


През първото тримесечие на 2014 г. по време на кампаниите за безплатни прегледи общо 2 788 лица са скринирани за туберкулоза, от които 32 са насочени към лечение, а 189 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.


У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23,2 на 100 000 души през 2013 г. по предварителни данни на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”.


В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.


Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза през юни 2014 г. можете да намерите в прикачения файл.