"Слаба памет" на имунната система кара децата да боледуват по-често

Родителите, които се притесняват от честите боледувания на бебетата и малките деца, трябва да знаят, че това не се дължи на слаба, а по-скоро на "разсеяна" имунна система

"Имунната система на децата в действителност реагира на инфекциите с по-голяма скорост и сила, отколкото тази на възрастните, но впоследствие "забравя" да действа навреме и пропуска да създаде траен имунитет", обяснява Брайън Ръд от изследователския екип. Ако имаше идеална ваксина, тя щеше да се прилага еднократно при раждането и да осигурява трайна защита, предаде БТА.

 "Подобна ваксина обаче не съществува, тъй като не разбирахме добре защо бебетата
бързо губят имунитета си. Настоящото изследване обаче може да промени начина на имунизиране на децата и да доведе до по-ефикасни методи за подобряване на имунитета им в началото на живота", допълва специалистът.
Имунитетът срещу повечето микроби зависи от формирането на т.нар. "Т-клетки на паметта". Те запаметяват специфичните патогени и могат бързо да реагират при следващи инфекции. При инфекция възрастните индивиди почти винаги произвеждат голям брой ефективни Т-клетки на паметта, около 10 процента от които се запазват и реагират навреме при следваща зараза. При бебетата обаче съдбата на въпросните клетки е различна. Когато се сблъскват с един и същи патоген, имунните системи на малките деца произвеждат Т-клетки, които реагират по-бързо в сравнение с тези на възрастните, но впоследствие не се запазват. Така  детската имунна система е принудена да учи отново и отново при  всяка следваща среща с един и същ патоген, обясняват изследователите.