Провал в газовите преговори между Русия и Украйна

Русия с ултиматум, че ще спре доставките днес в 10 часа, ако Украйна не плати 1,45 милиарда евро

Преговорите за цената на газа все пак завършиха отново без промяна, часове преди поставения от руска страна краен срок за издължаване от страна на Украйна.

По-рано бе съобщено, че без резултат е завършил и поредният кръг, който се проведе тази вечер в Кабинета на министрите в Киев, но шефът на „Газпром" Алексей Милер, който напусна срещата, без да коментира за медиите развоя на разговорите, малко по-късно се върна в сградата.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер по-късно се е включил в разговорите, като е предложил да се установи временна цена на газа за Украйна. Според предложението цената трябва да бъде в диапазона между 300 и 385 долара.

Милер заяви по-рано, че Русия вече два пъти е дала отсрочка и че ще спре доставките за Украйна „след понеделник 10 часа сутринта" (16 юни), ако не плати 1,45 милиарда евро.

Украинската държавна газова компания „Нафтогаз" обяви по-рано, че Киев е готов да плаща компромисна цена от 326 долара за 1000 кубични метра руски природен газ за временен период от 18 месеца, за да има повече време за разрешаване на газовия спор с Москва.

Шефът на компанията Андрий Коболев заяви пред журналисти, че цената е по-висока от това, което Украйна иска да плаща и по-ниска от това, което Русия иска.

По думите му предложението е направено от Европейския съюз по време на преговорите.