Разгадаха една от най-големите мистерии на нашата Луна

Има ли там горе морета?

 

Aстрофизици от Университета на Пенсилвания дадоха изненадващо обяснение за съществуващите разлики между двете страни на нашата Луна. На видимата от Земята страна се намират т.нар. лунни морета – обширни базалтови равнини, които изглеждат като големи тъмни петна върху повърхността на нашия естествен спътник. На обратната страна обаче тези образувания са далеч по-малко и на външен вид изглеждат много по-различно.
Очевидните разминавания между двете страни на нашата Луна стават ясни още през далечната 1953 г., когато съветският космически апарат „Луна-3″ изпраща на Земята първите снимки, заснети от невидимата страна.Днес учените от Пенсилванския университет са на мнение, че причината за наблюдаваните разлики трябва да бъде търсена в дебелината на лунната кора на двете полукълба, което е свързано с произхода на самата Луна.
Преди около 4,5 млрд. години Теа – обект с размерите на Марс, се сблъсква с нашата планета, а от техните най-външни слоеве впоследствие се формира естественият ни спътник.
По всяка вероятност новосъздадената Луна започва да се охлажда много по-бързо от Земята заради по-малките си размери. Излъчваната от Земята топлина обаче поддържа видимата страна в разтопено състояние, докато невидимата постепенно изстива и лунната кора там става по-дебела. Това обяснява и наличието на по-малко морета там, тъй като метеоритните въздействия причиняват по-малко емисии на базалт от магма.

Чудеса.нет