Делян Пеевски трябвало да бъде ликвидиран с взрив?

Атентаторите имали готовност да прибегнат и към убийство с огнестрелно оръжие

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е трябвало да бъде ликвидиран с взрив, съобщава „Преса“, като се позовава на свои източници сред разследващите.

Пред вестника (пред който Пеевски даде и единственото си интервю веднага след назначението си за шеф на ДАНС - б.р.), Пеевски казва по повод информацията за готвения атентат: "Не искам да коментирам конкретната ситуация. В случай, когато има опит или желание за отнемане на човешки живот, се прекрачват всички норми на здравия разум. При тази тежка ситуация е много важно да се работи внимателно.

Отнасям се с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работиха усилено, професионално и най-вече дискретно. От тях не изтече информация, въпреки критиките за неумението им да работят с тайни. Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата."

Според информацията на изданието тримата задържани за готвеното покушение Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са проучвали от два месеца къде да заложат бомбата. Те имали и четвърти човек, който се е съгласил да стане свидетел на прокуратурата.

За поръчител на атентата се спряга банкерът от Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Атентаторите имали готовност да прибегнат и към убийство с огнестрелно оръжие, но това бил резервен вариант, добавя "Преса". Малко преди да бъдат задържани, те се спрели на вариант да заложат бомбата срещу Пеевски в хотел в полите на Витоша, който той често посещавал. Атентатът е трябвало да бъде извършен през май месец.

Планът е бил разкрит от оххранител на Пеевски. С гарда се свързали двама от атентаторите и му предложили 50 000 лв. за информация за режима на живота на ДПС депутата. Охранителят трябвало да носи GPS, докато придружава шефа си, за да бъдат следени.

Според запознати веднага след това започнало подслушването на телефоните на четиримата, както и тяхното външно наблюдение. Заедно с тях е подслушван и телефонът на шефа на Корпоративна и търговска банка (КТБ) Цветан Василев.