Диви зарази дебнат българите, министерството няма ваксини срещу тях

Имигрантите от Сирия и Афганистан пренасят със себе си детски паралич, предупреждават експерти

Имигрантският поток към България създава рискове от нови зарази, за които Министерството на здравеопазването няма ваксини, съобщи в. "Стандарт".

Страната ни е застрашена от появата на див полиомиелит или така нареченият детски паралич. Заразата може да се внесе заради потока емигранти от Сирия, Афганистан и някои африкански страни, обясняват експерти.

В момента обаче ресорното ведомство не разполага с традиционната петвалентна ваксина, която невръстните приемат против дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б и, разбира се, полиомиелит.

Заради "производствени проблеми", казват от МЗ, на търга, обявен от него, не се е явила нито една фирма. Не се споменават подробности за обявените критерии и срокове, нито за характера на тези "производствени проблеми".

Онова, което се знае е, че занапред министерството трябва да купува 6-валентна ваксина.

Докато си набави такава, рискът от детски паралич се увеличава заедно с имигрантския поток към страната. През последното отчетено денонощие, между 6:00 часа на 12 юни и 6:00 часа на 13 юни, границата ни са преминали нелегално 16 души.