Умна чаша знае какво пием

Специалистът по биокомпютърни науки Джъстин Лий години наред е мечтал да създаде свое устройство за „интернета на нещата“- това е така наречената тенденция, според която ежедневно употребяваните от нас неща, като телефон, лаптоп, кола, дрехи, дори храни, трябва да са безжично свързани помежду си чрез интернет.

„Исках да интегрирам компютър в някой от най-често използваните предмети в историята на човечеството“ казва Лий, цитиран от "Фокус". В крайна сметка той избира чаша и възлага на известния разработчик Ив Бехар да я създаде.
Резултатът е устройството Vessyl – чаша, която може да разпознае всяка напитка, сипана в нея, да покаже хранителното й съдържание и да синхронизира питейните ни навици със смартфон.

Експеримент с „умната“ чаша показва, че за десет секунди тя разпознава всяка сипана в нея напитка. Устройството различава дори силното от слабото кафе и може да измерва захарта, белтъчините, калориите, мазнините и кофеина в напитките, независимо дали са домашно приготвени или закупени от търговската мрежа.

Чашата следи количеството на течностите, които поемаме, и на дъното й можем да видим синя черта, показваща нивото на хидратация. Истинско блаженство за хората, които следят за здравето си!