Азербайджан избра ЕС

Свят

15-06-2014, 14:31

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Барозу иска да знае лично от Орешарски какво се случва

ЕК иска реформите в България да продължат, заяви Барозу

Барозу: България да е много предпазлива при реализиране на газовите връзки с Русия

Жозе Барозу видя "агенти на Русия" сред политиците в България

Украйна може да подпише Споразумение за асоцииране км ЕС още на 27 юни

САЩ и Иран сключиха временно споразумение за ядрената програма

Договорът за доставки на газ между Русия и Китай няма да се отрази на Украйна

Русия спира доставките на природен газ за Европа и Украйна?

Словакия и Украйна подписват споразумение за газови доставки

Русия и Украйна не договориха нови срокове за газовите доставки

Украйна се готви за най-лошия сценарий - спиране на руския газ

ЕС опростява визовия режим с Азербайджан след гласуване на доклади на евродепутата Мария Габриел

Бившата соцрепублика е на път да сключи ключово споразумение за партньорство със Съюза, което ще засегне и енергийния сектор

На фона на газовата криза и колапса в преговорите между Украйна и Русия, Европа е на път да финализира важно стратегическо партньорство.

Европейският съюз, представляван от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, и Азербайджан, в лицето на президента Илхам Алиев, се договориха да ускорят подписването за споразумението си за партньорство и реализирането на проекта Южен газов коридор. За това съобщиха руските медии.

"Споразумението за партньорство е важно както за Азербайджан, така и за ЕС", изтъкна Барозу след срещата в Баку. Той подчерта, че се надява документът да бъде подписан скоро, с което споразумението официално да се финализира.

"Азербайджан разчита на максимално сближаване с ЕС. За нас този въпрос е от стратегическото значени, и тези отношения имат голям потенциал", заяви от своя страна Алиев, цитиран от официалния сайт на президентството.

Икономическо партньорство и политическо приятелство

За ЕС подобно споразумение означава стабилизиране на позициите в периферията на Европа. За Азербайджан подкрепата на 28-членния съюз е много повече.

От думите на президента Алиев става ясно, че бившата социалистическа република възприема партньорството с Европа като последна стъпка към своята завършена демокрация.

"Днес ние обсъдихме ситуацията с изпълнението на политическите реформи и процеса на демократизация. Предоставянето на основните свободи е приоритет за нашето правителство. Ние свързваме процеса на модернизация на страната с модернизация на всички сфери на живота", подчерта той на официалното събитие.

Той сподели, че споразумението с Евросъюза се договаря в условия на изпълнени основни свободи в Азербайджан. Страната има свободни медии, свобода на изразяване на мнението и безплатен интернет, а 70% от жителите й са интернет потребители. "Азербайджан гарантира свобода на религията", добави Алиев, говорейки за мултукултурализъм и съвместно съществуване на "всички народи и религии".

Но не е само това. Европейският съюз е основният външнотърговски партньор на Баку. 80% от износа на страната е насочен към държавите членки, а изказвайки радостта си от почти договореното партньорство, държавният глава спомена и все още нерешения конфликт с Армения.

"Ние обсъдихме нашите планове и бъдеща работа. Отношенията с Европейския съюз да приоритет за нас. Аз съм много доволен, че тези отношения се развиват успешно. Нашият бърз напредък е постигнат благодарение на вашата подкрепа", каза в заключение Илхам Алиев.

Енергийна политика

При отразяването на събитието в Баку руските медии нямаше как да не наблегнат на енергийната му страна, която се свързва с договарянето на проекта Южен газов коридор.

През 2014 година проектът ще е приоритетен и за Азербайджан, и ЕС, заяви Жозе Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Агенцията подчертава, че европейският проект Южен газов коридор е "напълно противоположен на руския "Южен поток". В Брюксел се надяват, че Южния коридор, който се разглежда като главен инструмент за диферсифициране на източниците на енергоносители за ЕС, ще бъде готов до 2019 г. и че Европа ще може да получава по 10 милиарда кубически метра газ, което е около 20 на сто от потребностите й.

Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари. В момента руските доставки покриват около 60 на сто от нуждите на ЕС от газ и нефт, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.