Украйна се готви за най-лошия сценарий - спиране на руския газ

Преговорите между Киев и Москва удариха на камък. От утре без синьо гориво може да остане и Европа

Преговорите за условията на снабдяване с газ между Украйна и Русия се върнаха в началната си точка – патова ситуация, което накара и двете държави да се готвят за „най-лошото”: спиране на доставките на синьото гориво.

Енергийната зависимост на Украйна от Русия, дълговете й към монополния доставчик „Газпром”, търсенето на енергиен пристан и изход от тази зависимост в проевропейска политика са все въпроси, които далеч не се доближават до крайната си фаза на развитие, но които станаха основа за въоръжените конфликти между двете държави. Енергийната война прерасна в геополитическа. И заплашва да продължи.

Понеделник, 16 юни, е последният срок за Украйна да изплати дълга си към Русия за получения газ, който е в размер на милиарди долари. Ето защо последната задача на украинските власти за тази работна седмица беше да намерят начин да уредят предоговаряне на задълженията; някак да смекчат тона на Москва и да я склонят на отсрочка.

Преговорите очаквано се сгромолясаха и повлякоха след себе си всяка надежда на Киев за мирно решаване на политико-икономическия конфликт. В неделя, 15 юни, всички са в очакване утре да спре потокът на синьо гориво.

„Украйна се готви за най-лошия сценарий – спиране на руските доставки на газ”, потвърди и директорът на държавната газова компания на страната, „Нафтогаз”, Андрей Коболев. По това време украинският министър-председател Арсений Яценюк издаде заповед за енергийния сектор, ресорните министерства и регионални власти да се готвят за прекратяването на доставките.

Ако това действително стане, тонът между Русия и Европейския съюз окончателно ще се вледени. Най-вече на фона на реалната опасност от понеделник да бъдат нарушени и доставките на синьо гориво за Европа.

Междувременно мирът в „ябълката на раздора” между двата враждуващи лагера, Украйна, е по-застрашен отвсякога. Прекратяването на доставките ще задълбочи конфликта с Кремъл, превръщайки го в най-лошата политическа криза между двете държави след разпада на СССР през 1991 г.

Защото газът и неговият път към бившата социалистическа република остана единственият фактор, който възпира войната между прозападните украинци и проруските сепаратисти на нейната територия от пълната лудост.

Къде се разминаха преговорите за доставките на газ?

Опитите на Украйна да се спаси от този сценарии потърсиха съдействието на най-неподходящия съгласно настроенията на Путин играч – Европа. В телефонен разговор украинският министър на енергетиката Юрий Продан е предложил на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер да инициира нов кръг тристранни преговори за доставките на газа от Русия, които да включват и компромисна цена на енергийната суровина. Предложението на Йотингер е било за нови разговори в събота, в които да участват представители на „Нафтогаз Украйна” и „Газпром”.

В кратко съобщение до медиите председателят на УС на руската компания Алексей Милер даде своя отговор: Цената от 385 долара за 1000 куб. метра газ е последното предложение към Украйна. То е изцяло съгласувано с разчетите на Международния валутен фонд, който отпусна средства на страната, за да се справи с тази ситуация.

Днес ще е напрегната нощ за Киев.