Вестниците в Неделя, 15 юни

Най-доброто от печата

15-06-2014, 08:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Топ 10 на най-горещите футболни съпруги

Топ 10 на най-горещи футболни съпруги - Галерия

ПловдивУтре: 15 юни

Стара Загора утре: 15 юни

ДобричУтре: 15 юни

14-15 юни: Уроци по търпение

Жителите на Черноморец решават на 15 юни дали градът да се казва Свети Никола

В Поморие забраняват строителството чак на 15 юни

Спортът по телевизията днес

Меркел пожела успех на бундестима в Бразилия

Сензационно: Шефът на съдиите подкрепи дузпата за Бразилия

Мексико догони Бразилия след 1:0 над Камерун

Слаба и безидейна Бразилия бие на старта на Мондиала

Дзеферович за SL: Хърватия може и да изненада Бразилия

БРАЗИЛИЯ 2014 - програма и резултати

Обвинените за убийци на Пеевски пуснати на свобода!

Стефан Гамизов: Пеевски - Василев или сложната война за изваждане на България от диктатурата на Москва

Докараха в съда обвиняемите за подготвяно покушение над Пеевски (снимки)

СГС решава мярката на обвинените за подготвяно покушение над Пеевски

Пловдив на протест! Година по-късно: Кой предложи Пеевски?

Трима задържани за подготовка на убийство на Пеевски, давали 50 хил. лв. да го следят

Обвиниха тримата арестувани за мократа поръчка срещу Делян Пеевски!

Прокуратурата разследва трима души за атентата срещу Пеевски

Пеевски доскоро се кълнеше, че Доган и Василев са му духовните бащи

Протестиращи свалиха флага от Руското посолство в Киев

"Протестна мрежа" иска разследване по "Южен поток"

Протест пред британското посолство срещу убиеца на Емо

Стотици скандират „Оставка”! (на живо)

Напитките, които гарантират вечна младост (снимки)

Атентатът срещу Делян Пеевски и арестът на тримата заподозрени са във фокуса на вестниците днес

 

„Софийският градски съд пусна без мярка за неотклонение обвинените за атентата срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от съда. Повече от 12 часа в съботния ден продължи сагата около определението на съда.
Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, които бяха арестувани за опит за убийство на Пеевски, бяха пуснати на свобода. Като аргумент магистратите са посочили липсата на достатъчно доказателства, съобщи адвокатът Николай Хаджигенов.
Прокуратурата ще има втори шанс да върне заподозрените зад решетките. За целта ще трябва решението да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Делото е насрочено за 19 юни.
Мярката се гледа в МВР-болница, тъй като един от задържаните беше в прединфарктно състояние. Красимир Методиев дори бил на системи по време на заседанието в болничната стая..." - в. „Стандарт".

„Тримата мъже, обвинени в опит за атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, бяха пуснати. Състав на Софийския градски съд отказа да им наложи каквато и да е мярка за неотклонение. Мотивът - липсва обосновано предположение, че тримата са извършили престъплението, в което ги обвиняват.
Заседанието бе между 18,30 и 21 ч вчера не в зала на Съдебната палата, а в МВР болница. Там се наложи да дойдат съдия, секретарка, прокурор и адвокати заради тежкото здравословно състояние на един от обвиняемите. В болницата бяха докарани с белезници и засилена охрана другите двама от задържаната група. Репортери не бяха допуснати.
Подобни заседания - в здравно заведение, са редки в съдебната практика. За последно такова имаше през пролетта в болницата във Велико Търново при определяне на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец. В средата на март той бе прострелян, след като откри огън по баретите, уби един командос и рани трима.
Както писа "Труд", в четвъртък бяха задържани Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов. Вчера стана ясно, че с тях е имало още един арестуван на име Бисер Димов. Той обаче е бил освободен и е останал само свидетел по делото.
Прокуратурата повдигна на тримата обвинения за опит за умишлено убийство на Делян Пеевски, а не за подготовка на убийство, както гласяха първите съобщения. Разликата е в това, че опитът е подсъден на Софийския градски съд (СГС), а подготовката - на Районния съд. В обвиненията не ставало дума за поръчителство, а още по-малко за това то да е свързано с името на шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев..." - в. „Труд".

„Двама от тримата задържани за подготовка на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски се разболяха часове преди съдът да освободи без мярка за неотклонение всички обвиняеми.  
Късно в петък от обвинението неофициално обявиха, че предстои разпит и на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Той е в чужбина и още не е коментирал.  
Неговото име като поръчител на убийството бе посочено в петък от агенция ПИК. В същия ден полицията след разрешение на съда влезе в 19 адреса, свързани с банкера.  
"От офисите на търговските дружества са иззети документи", лаконични бяха от Върховната касационна прокуратура. Те не уточниха дали претърсванията са свързани със сензационната  новина за готвено убийство на Пеевски.   
Днес рано сутринта (вчера - .б. р.) тримата арестувани Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха доведени оковани в съда на делото за мярката им. Пред "Труд" прокурор Елка Ваклинова обяви, че са привлечени под наказателна отговорност по чл.115 във връзка с чл. 18 и чл. 20 от Наказателния кодекс за приготовление за убийство.  
Когато е разбрал в какво го обвиняват, Красимир   
Методиев се почувствал зле и извикали линейка. С него към клиниката потегли и Георги Христов, който е диабетик. 49-годишният бизнесмен бе в прединфарктно състояние, а епикризата му е 3 страници. Третият задържан е Венцислав Върбанов.
Престъплението, в което са обвинени 3-мата, е извършено през май, а в разследването са използвани СРС.
Сигналът бил подаден от двама охранители на Пеевски. На гардовете били предлагани 50 хил. лв., за да следят Пеевски и да докладват за маршрута му. Вероятно затова и разследващите предполагат, че крайната цел била той да бъде убит, докато се движи с автомобила си..." - в. „24 часа".

„В четвъртък сутринта Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов са били задържани още при претърсването в домовете им, а прокуратурата съобщи уклончиво за случая - без да посочва имена - едва в петък следобед. Впоследствие стана известно, че от държавното обвинение искат тримата да бъдат задържани за постоянно. Наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов не се появи пред медиите, за да даде подробности.
Съдът  днес дори не е обсъдил дали тримата биха се укрили, ако са на свобода, или биха извършили друго престъпление (каквито предпоставки трябва да са налице, за да се наложи мярка за неотклонение - задържане под стража). Определението на съда, с председател Димитрина Ангелова не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.
На практика съдът е обявил, че не само няма обосновано предположение, че тримата са искали "умишлено да умъртвят" (както пише в прокурорското постановление за привличане) Пеевски, но и не са осъществили никакво действие в тази насока - т.е. няма дори опит за убийство.
"Съдът беше така любезен да обсъди и факта, че няма нито едно доказателство, дори за административно нарушение, камо ли пък за престъпление. Единствената връзка между обвиняемите е това, че са приятели", заяви след заседанието адвокат Никола Хаджигенов, който защитава Георги Христов. 
От обвинението не са посочили в кой ден тримата са се опитали да убият депутата от ДПС, как, къде и какво им е попречило. В постановлението за привличане на обвиняемите единствено е било посочено, че деянието е незавършено по независещи от задържаните причини..." - в. „Дневник".

Трусовете по върховете на властта и предизвиканите то тях предсрочни избори също са сред темите на вестниците.

„Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма. Това заяви пред БГНЕС лидерът на европейските и български социалисти Сергей Станишев по повод на интервюто на Бойко Борисов за вестник "Преса". В него лидерът на ГЕРБ заявява: "Една държава, в която БСП и ДПС управляват е разделена. Една държава, в която само ГЕРБ управлява, също е разделена. Аз си давам сметка за това".   
"Имаме много различия с г-н Борисов и с партията ГЕРБ през всички последни години, но не мога да не се съглася с тази констатация в голяма степен. Това показва държавническо мислене", заяви Сергей Станишев. Той припомни, че от 2009 наблюдаваме едно голямо разделение в обществото и хората са изморени. "Те са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. Очевидно е, че диалог е необходим", подчерта лидерът на БСП.  
Според него най-важното за България в този момент е стабилността и да се изработи перспектива за държавата, икономиката и най-вече за хората. "Всички виждат, че има много проблеми в редица области, като се започне от средата за бизнеса, мине се през държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, начинът на функциониране на администрацията. Навсякъде има проблеми, които са натрупани с години. Те трябва да се решават, водейки се най-вече от интереса на страната", каза Станишев и уточни, че това трябва да става с помощта на ясни политики.
Той отбеляза, че след европейските избори и в Европа има достатъчно ясно разбиране, че за нея е необходима стабилност и перспектива..." - в. „Сега".

„Бойко Борисов има държавническо мислене. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в събота. Повод за констатацията му станаха думите на Борисов, че България е разделена, ако се управлява само от БСП и ДПС или само от ГЕРБ...
Според него диалогът е необходим на основата на политически приоритети за България... 
Най-важното за България в този момент е стабилността и решаването на проблемите в бизнеса, държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, администрацията. Според него пред подобна задача е изправен и целият ЕС. Диалогът е нужен навсякъде, обобщи Станишев." - в. „Стандарт".

„ГЕРБ обмислят поне две стратегии за Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев във вторник и за бъдещото си поведение до предсрочните избори, научи "Труд".
Първата е да се поиска: избори на 28 септември, дата за оставката на кабинета "Орешарски", референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване заедно с вота. За този сценарий хората на Бойко Борисов се надяват решението на ВАС да е в полза на инициативния комитет. Той събра 500 000 подписа за задължителния вот, но от ГРАО не признаха всички. Сега парафите са досъбрани и могат да бъдат проверени за 5 дни. Ако това стане, парламентът е длъжен да свика референдум.
Ако това не стане, вторият сценарий предвижда ГЕРБ да гласува с БСП за референдум, при който задължителен вот има само в рамките на България. Така партията ще се спаси от подозрението, че работи в комбина с ДПС, които не искат задължително гласуване. Ако във вторник не стане ясно кога ще има оставка на властта, ГЕРБ обаче обмисляли и бойкот на парламента.
Според източници от БСП Сергей Станишев няма да излезе с предложение кога да са изборите на срещата при президента. Лидерът на червените каза вчера, че хората са уморени от конфронтацията между партиите и е необходим диалог. ДПС също ще си мълчат за датата на изборите на КСНС..." - в. „Труд".

"Преди няколко дни ДПС отказа да подкрепя кабинета и страната върви към избори. В това няма нищо уникално. Животът на правителството можеше да бъде доста по-дълъг, ако не беше пресконференцията на Лютви Местан", обяви пред bTV Илияна Йотова от БСП. "Водеха се разговори за евентуални промени в кабинета за нови министри. Сякаш имаше предначертан съвсем друг път", добави Йотова, която си спечели втори мандат в европарламента.   
Евродепутатката каза още, че не знае дали по време на тези разговори Сергей Станишев е бил предлаган за премиер. Поне в ръководството на БСП не е обсъждан подобен вариант, посочи Йотова.  
Според нея кабинетът трябва да подаде оставка във вторник, след Консултативния съвет при президента.
Във вторник първите мъже в държавата трябва да седнат на масата и да видят какво трябва да се направи в следващите месец-два. Тогава трябва да се вземе и решението за предсрочни избори, каза още тя.
На въпрос дали би се кандидатирала за лидер на партията Илияна Йотова отговори така: "Аз не съм от хората, които смятат, че са готови за всички постове. Смятам да продължа работата си в ЕП така, както съм го правила досега, даже и още по-добре". - в. „Сега".

Всекидневниците отделят място и на годишнината от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски

"Приятели, мина една година. Време е да довършим започнатото! Не трябва да позволяваме всичко да се развива по техния сценарий", това обръщение във "Фейсбук" призова за масови протести в цялата страна...
Пред парламента е монтиран микрофон. Иван Станчов пръв взе думата:"Стига България да страда. Време е за промяна. Браво на вас и успех за България", бяха неговите думи. Цветозар Вълков от редовните протестиращи, покани Юлия Берберян като жената, която всяка вечер е на протеста. Хората скандираха "Юлия".
Вълков каза, че мафията се скара и си занимава. Той благодари и на Асен Генов, който създаде първото събитие във "Фейсбук" за протеста на 14 юни 2013 година. Вълков призова също да се събере протест по врем на КСНС във вторник.
Появи се и вечният герой Йоло Денев, който призова за обсада на парламента за 10 дни, "за да ги изгоним".
Александър Кирицов от "Ранобудните студенти", с изписана "Оставка" на гърдите си, каза, че всички са двигател на протеста и ще има същата нетърпимост към всеки, който дойде и не спазва правилата..." - в. „Дневник".

„Протестиращите срещу кабинета „Орешарски" замерват сградата на Народното събрание с бомбички, домати и яйца.
Полицейското присъствие в района е засилено, полицаи има пред и зад металните заграждения около Народното събрание. Някои от протестиращите направиха опит да прескочат металните заграждения около сградата. Протестиращите скандират „оставка", „Кой предложи Пеевски" и с нецензурни думи се обръщат към лидера на „България без цензура" Николай Бареков, носят плакати с текстове: „България каза: Орешарски, върви си", „България в Европа, не със сибирската мечка".
Протестиращите се поздравяват по случай една година от протестите. Движението по бул. „Цар Освободител" в посока Орлов мост е блокирано. При преминаването на недоволните срещу кабинета граждани от Министерски съвет до Народното събрание, ул. „Г. С. Раковски" остана затворена.
В 20,40 часа протестиращите срещу кабинета „Орешарски" блокираха движението в района на Орлов мост. Пред сградата на Народното събрание също има граждани, дошли да изразят недоволството си срещу правителството.
По-рано пред Парламента от името на „Протестна мрежа" беше прочетена декларация. „Настояваме за незабавни избори заедно с референдум за изборна реформа. Ако решат да има задължително гласуване, то трябва да е съпроводено с електронен вот, за да имат всички избиратели достъп до гласуване. Вие фалирахте. Идете си и освободете България от себе си. Натискът, който се случва от една година, трябва да продължи, независимо че оставката ще се случи най-вероятно много скоро"... - цитира декларацията електронното издание на в. „24 часа".

„Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски се възобновиха днес една година след началото им. Стотици хора се събраха пред сградата на Министерски съвет в центъра на София, за да отбележат годишнината от началото на #ДАНСwithme на 14 юни 2013 г. Тогава се състоя първият митинг срещу кабинета "Орешарски" в протест срещу решението на управляващите да назначат депутата от ДПС Делян Пеевски на поста председател на ДАНС.
Движението пред МС е блокирано, но демонстрацията протича спокойно. Исканията на гражданите са същите като преди - оставка на правителството, разпускане на парламента и незабавни предсрочни избори.
Полиция и жандармерия следят за опазване на реда по време на протеста.
На 14 юни 2013 година по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избра без дебати и за по-малко от 15 минути депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Още същата вечер пред Министерски съвет се събраха над 10 хиляди души, като многолюдните протести продължиха месеци в центъра на столица, като основно искане на протестиращите бе "Оставка" на кабинета „Орешарски"... - в. „Сега".