Докато кабинетът умува, в Бургас разтоварват тръбите за Южен поток


Докато политиците се надприказват спряна ли е работата по газопровода „Южен поток“, тръбите за строежа пристигат на пристанище „Бургас-запад“. Без много шум доставките са започнали още на 31 май и не са прекратени.
Втората пратка пристигна вчера, съобщава вестник „Преса“. На специално подготвените складови площадки вече са складирани първите 4400 тона тръби от висококачествена стомана. Общата им дължина е повече от 5,5 км. Те са руски, идват от Ростов на Дон. Втората пратка е от 2000 броя, или 19 хил. тона, също от Русия.
Всяка тръба тежи около 9,5 тона. Дълга е 12 метра, а диаметърът й е 81 см. Дебелината е почти 3,9 мм, за да може да издържи невъобразимото налягане на 2 км воден стълб отгоре след полагането на газопровода на дъното на Черно море.
Тръбите са за морската част на съоръжението от района на руския град Анапа до Варна. Те са собственост на международната компания „Южен поток Транспорт“, регистрирана в Амстердам. Акционери в нея са „Газпром“ (50%), италианската „Ени“ (20%), германската „Винтерсхал“ (15%) и „Електрисите дьо Франс“ (15%).