Безработните да бягат към морето! Дават до 2000 лева заплата!

Лятото идва с пълна сила, а много български младежи хукват към Черноморието с идеята хем да опитат от плажа и морето, хем да припечелят нещо със сезонна работа, пише "Труд".
Търсене има не само за студенти, а за всички възрастови групи. Хотелите търсят камериерки и готвачки, общи работници и охранители - все длъжности, които могат да бъдат заемани и от хора на възраст.
Очакванията за добро заплащане, съчетано с около 3-месечен престой на морето, определено е примамливo и интересно. Вестниците и сайтовете с обяви са залети от предложения за сезонна заетост. Предлаганите длъжности са много и разнообразни, като най-търсени са аниматори, готвачи, бармани, сервитьори, спасители, камериерки и рецепционисти. Разбира се, освен изброените има разкрити още много различни работни места - от майстор дюнерджия до офис мениджър.
Свободните места са много, но и търсенето се повишава с наближаване на сезона, така че се огледайте своевременно, защото атрактивните места се запълват бързо. Предимство е владеенето на един или повече чужди езици, както и опитът, за да бъде избегнато недоволството на туристите от вашата неопитност. Много шефове разчитат на препоръки - ако имате приятел, който е работил в същия хотел или ресторант, думата му ще е важна, когато решават дали да ви назначат.
Заплащането също като длъжностите е различно, като варира от 500 до 2000 лева според работата и отговорността на изпълняваните задачи. Два бона може да получавате, ако успеете да пробиете като управител на добър хотел или ресторант. Заплатите на добрите готвачи стигат също тази сума, затова немалко възпитаници на хранителните техникуми отрано поемат към морето.

За да получите обаче добри пари, трябва да учите специалност, свързана с туризма, да имате някакъв опит, да знаете поне два чужди езика и да умеете да общувате с капризни клиенти. А това не е по силите на редовите студенти.
Дали обаче тези примамливи възнаграждения и сезонната заетост са толкова привлекателни и удачни за хората, търсещи работа и допълнителен доход? Често тези пари реално се получават трудно, тъй като се посочва максималното възможно заплащане след редица бонуси за добре свършена работа, които рядко биват давани на работниците от техните началници въпреки отличното качество на извършваните услуги.

Отделно много от работодателите не посочват заплащане в обявите си, като възнаграждението “по договаряне” буди съмнения, които накрая се сбъдват. Парите не са очакваните и хората са разочаровани, че са влагали толкова енергия и хъс в работата.

Затова е най-добре да се разберете твърдо за заплащането и да подпишете договор, за да не може работодателят да ви измами.

Сред честите проблеми при работата на морето е налагането на глоби за елементарни пропуски с цел да бъде намалена заплатата, удължаване на работното време, неспазване на графиците, съществено разминаване в предложената по обявата работа и реално извършваните дейности.

Към задълженията на една сервитьорка например често биват добавяни разтоварване на стоки, работа в кухня, почистване, работа на каса и много други. Не са редки и случаите, в които последната заплата в края на сезона остава само обещание.

Въпреки некоректното отношение от страна на работодателите има и много точни шефове, които изпълняват договорените условия със своите работници, изплащат редовно заплатите, спазват добро отношение и да се работи за тях е удоволствие.

Не е невъзможно в края на сезона такъв началник да ви изненада приятно с бонус или предложение за работа в неговото заведение в София през зимата например.

Такива обяви могат да бъдат срещнати предимно в бюрото по труда, където предлагащите работа са проверени, утвърдени и с изградено име.

Интернет обявите и тези във вестниците също предлагат добри условия, но там рискът е по-голям и се стреля на сляпо.

$ 4000 взема сервитьор на круизен кораб

До 4000 долара с бакшишите може да стигне заплатата на сервитьор на круизен кораб. Това показа проверка на “Труд”.

Да обикаляш света на кораб и да ти плащат за това - какво по-хубаво? Работата на круизен кораб е една от най-предпочитаните сред младите. Всяко лято пасажерските кораби търсят сервитьори, бармани, стюардеси, готвачи, пекари, чистачи, продавачи в сувенирните магазини, масажисти. И плащат добре.

Служителите, които обслужват гостите на круиза, получават твърда заплата. Най-ниското заплащане за този персонал е 1500 долара, а най-високото - 2500.

Освен твърдата заплата служителите вземат и тлъсти бакшиши. Заплатата на пиколо, барман или помощник-сервитьор например може да скочи от 1500 долара на 3000. За тези работни позиции обаче се изисква перфектен английски език (за предпочитане е да се владее и втори чужд език) и професионален опит. “Не е нужно да имате висше образование, но трябва да сте работили в сферата на хотелиерството”, обясниха от фирма, която набира служители.

За кандидатите, които нямат достатъчно професионален опит или не говорят добре английски, също може да се намери работа. Техните задължения обаче са по-различни - те се грижат за екипажа или работят в офис. Техните заплати са фиксирани и варират между 350 и 500 долара на седмица. Такава е например позицията на пиколо на бюфета. Неговата работа е да зарежда храната.

Работата на круизен кораб не е лесна задача. И правилото, че клиентът е господар, важи с пълна сила. Работното време е дълго - между 12 и 14 часа, и няма почивен ден - работи се седем дни в седмицата. А условията за живот не са завидни. Двама или трима служители спят в една малка каюта и само в най-луксозните пасажерски кораби имат телевизор. За сметка на това пък храната и подслонът са подсигурени от работодателя.

В момента най-търсени кадри са готвачите, барманите, сервитьорите и екскурзоводите. Това стана ясно от последните обяви за работа на сайта allcruisejobs.com. Тази платформа набира персонал за круизни кораби от цял свят.

Желаещите могат да изпратят автобиографиите си. В случай че са одобрени, ще трябва да се явят и на интервю. Най-големите кораби кръстосват Средиземноморието и Карибите.



Къде са уловките

Някои недобросъвестни работодатели прибягват до измама, за да не платят на работниците си.

Най-често срещаният трик е след изтичането на един месец и наближаването на времето за първа заплата, служителят да бъде уволнен без причина и без адекватно обяснение. Причина всъщност има и тя е нежеланието на началниците да заплащат за свършената работа.

Още преди уволнението на служителя работодателят пуска нова обява с примамливи условия като гъвкаво работно време, високо и твърдо заплащане, подсигурена квартира и много други. Това привлича нови кандидати за длъжността, които след месец работа поемат обратно към трудовата борса и сайтовете с обяви, защото порочната практика се повтаря отново и отново.

Много от “ужилените” не подават жалби и не защитават адекватно своите права по различни причини. При работа без трудов договор, което е честа практика, служителите се лишават от правата си в случай на измама.

Кандидатите за работа трябва да бъдат внимателни и при интервюта за работа, които често се състоят по телефона. Важно е да не предоставят личните си данни на непознати хора, представящи се за работодатели, защото и такива злоупотреби не липсват. После може да се окаже, че имате трудов договор, а не знаете.

Други работодатели пък лъжат хората, подавайки грешна информация и обещание за безплатна квартира. Ако имат късмета да не бъдат изгонени от работното им място, служителите получават “честитка” при вземането на заплатата си. Получената сума е по-малка, а обяснението е следното - удържани са ви пари за квартира, която първоначално е трябвало да се ползва безплатно от персонала. Често тези квартири са под всякаква критика, условията за живот са лоши, хигиената е почти нулева и на всичкото отгоре се заплаща без знанието на хората.



Сметнете парите за храна

Добре е всеки сам да направи сметка дали ще му е изгодно пребиваването на морето. Някои работодатели предлагат безплатна или намалена храна, защото при високите цени в курортите ежедневно трябва да бъдат отделяни между 20 и 50 лв. само за ядене. В тези цени не влизат ходенето на дискотеки и барове. Храненето в квартирата е за предпочитане, тъй като най-обикновена салата в заведение струва между 5 и 8 лева, а домашно приготвена и в по-голямо количество - не повече от 2-3.

Но не всичко може да бъде сготвено вкъщи. След натоварен работен ден и преумора много биха предпочели да поръчат храна или да хапнат навън. Сметката в закусвалнята или кръчмата трудно пада под 30 лева за едно нормално хранене, а алтернативата са нездравословните и не особено евтини дюнери, палачинки и други закуски. Реална е възможността заплатата да не покрие изхарченото.



Хотелиерите са оптимисти

Търсещите работа в хотелиерството и ресторантьорството могат да са спокойни - представителите на бранша в България предричат ръст на наемането на работници през третото тримесечие на 2014 г. Това сочи изследване на “Менпауър” за заетостта, публикувано вчера.

Именно туризмът е най-оптимистичният бранш според проучването. Нетната прогноза на заетостта там е плюс 32% - най-голяма за България. Това е разликата между процента на работодателите, които очакват увеличение на общата заетост, и процентът на тези, които предвиждат намаление.

Най-големи песимисти са работодателите в транспорта. Слаби изгледи за наемане на персонал има в сферата на недвижимите имоти, финансите и застраховането.