Управляващите засилиха България по нанадолнището

След спрените реформи, взимането на кредити и безразборното харчене на публични финанси е било очаквано да ни понижат кредитния рейтинг, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години". Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира от Вашингтон вчерашната новина, че кредитната агенция Standart & Poor's изпълни заканата си и понижи кредитния рейтинг на България.

"За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време", заяви Борисов пред Агенция "Фокус".

По думите му не е нужно да си пророк, за да предвидиш решението на S&P: "Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”.
Лидерът на ГЕРБ добави, че по време на неговия мандат, който е съвпаднал с най-тежкия период от световната финансова и икономическа криза, "на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги". "Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, заяви Борисов.