Трима лекари осъдиха прокуратурата! Ще получат 100 000 лева обезщетение

Медиците бяха обвинение за смъртта на 5-месечно бебе

Рекордно обезщетение дължи прокуратурата на трима педиатри, обвинени, а после оправдани за смъртта на 5-месечно бебе.

Докторите осъдиха държавното обвинение за общо 100 000 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Това показва проверка на в. "Сега" в електронното деловодство на Върховния касационен съд. Решенията за обезщетенията на тримата са окончателни. Това е най-високото обезщетение, присъдено за рухването на един наказателен процес през 2013 г., показва проверка в съдебните регистри.

Тримата педиатри бяха пратени на съд заради случая с 5-месечното момиченце, което издъхна от менингит в частна болница в Пазарджик в края на март 2007 г. Разследването за смъртта на бебето първо се води срещу неизвестен извършител, а обвиненията бяха повдигнати след няколко месеца. Процесът срещу Т.Д., П.Х. и Г.П. влиза в съда през 2009 г. На 28 май 2010 г. тримата лекари са признати за невинни от Окръжния съд в Пазарджик.

Според обвинението първите двама са диагностицирали и лекували детето неправилно и не е отчетено влошаването на състоянието му. Освен това не е бил воден медицински картон за лечението. Г.П. пък е бил дежурен лекар последната нощ от живота на бебето и също е действал некомпетентно.

Втората инстанция потвърждава оправдателната присъда, а по време на делото от прокуратурата не поддържат обвиненията. Така през декември 2010 г. тримата педиатри са окончателно оневинени и с право да съдят прокуратурата за вреди.

Г.П. получава 40 хил. лв. от държавното обвинение заради причинените му морални страдания и продължителността на периода, през който е било поддържано незаконното обвинение. Същата сума е присъдена и на Т.Д. за причинените й с наказателното дело "тежки вреди в психологически, здравословен, семеен, социален, професионален план". На П.Х. са присъдени 30 хил. лв.