Женените мъже живеят по-дълго от самотниците

Обвързаните господа също ходят по-често на лекар

Много съпрузи търсят по-лесния живот като правят това, което им казват жените им. Ново изследване показва, че да слушаш жена си може да е полезно за здравето.

Женените мъже са по-склонни да ходят на профилактични прегледи при лекар в сравнение с мъжете, които живеят на семейни начала с половинките си. Проучването показва още, че повече необвързани мъже ходят на лекар в сравнение с тези, които живеят с приятелката си.

В изследването са използвани отговорите на 24 000 мъже, анкетирани през 2001 и 2012 г. Във въпросниците е имало въпроси за семейния статут, дали мъжът е посетил лекарския кабинет през изминалата година и дали са му правени изследвания на кръвното налягане, холестерола и за диабет.

Резултатите показват, че женените мъже живеят по-дълго. Според специалистите това може да се дължи на това, че жените принуждават съпрузите си да ходят на лекар и се грижат за здравето си по-добре.

Проучванията показват, че младите мъже са по-склонни да живеят с жена в сравнение с по-възрастните господа. Това се забелязва и при две възрастови групи. 69% от женените мъже на възраст между 18 и 44 години са ходили на лекар през миналата година. 62 на сто от необвързаните и 57% от мъжете, които живеят на семейни начала с половинките си също са ходили на лекар.

При мъжете между 45 и 64 г., 83% от женените са посетили лекаря си през изминалата година. Това е с 9% повече в сравнение с необвързаните. 69% от мъжете, които живеят с приятелките си също са ходили на лекар през последната година.